Cloud-camera’s zoals de Nest Cam

We beginnen met het type ip-camera waar met name de Nest Cam een goed voorbeeld van is, de cloud-camera. Dit type camera bedien en beheer je via de cloud. De opslag van video vindt eveneens plaats in de cloud. Je hebt er een account voor nodig, waarmee je inlogt. Lokaal is er nagenoeg niets mogelijk. Het zijn ook zo goed als altijd camera’s die via wifi verbinding maken met het thuisnetwerk. Andere voorbeelden van dit type camera zijn de Netgear Arlo Q, Logitech Circle en Circle 2. De andere modellen binnen de Arlo-reeks van Netgear vallen overigens ook in deze categorie, maar die zien we verderop nog terugkomen in een andere categorie.Het grootste voordeel van een cloud-camera is dat je er als eindgebruiker eigenlijk geen omkijken naar hebt. Na installatie is alles eigenlijk meteen klaar voor gebruik. Je hoeft bijvoorbeeld niet in te stellen waar de camera de video wegschrijft. Verder hoef je je niet druk te maken over de hoeveelheid opslag die je beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op een NAS in je netwerk. De camera schrijft beelden immers weg naar de cloud. Daar is zoveel opslag beschikbaar als je nodig hebt. Ook over (security-)updates hoef je je geen zorgen te maken.

Niets voor niets

Je krijgt ook hier niets voor niets natuurlijk, dus je moet doorgaans wel betalen voor de opslag in de cloud. Dat is dan ook meteen een groot nadeel van dit type camera. Als je continu video wilt opnemen (wat vanuit security-oogpunt het best is, want dan mis je nooit iets), moet je extra betalen. Je TCO (Total Cost of Ownership) wordt dus beduidend hoger dan de aanschafprijs van de camera alleen. Als je genoegen neemt met korte opnames nadat de camera beweging heeft gedecteerd bijvoorbeeld, dan hoef je overigens niet altijd te betalen.Op zich vinden we het niet gek overigens dat je extra moet betalen voor opslag in de cloud. Dat type opslag is nu eenmaal niet goedkoop. Camera’s genereren daarnaast ook behoorlijk wat traffic. We hebben zelf twee Nest Cams, die continu in Full HD naar de cloud wegschrijven. Je moet dan rekening houden met vele honderden MB’s per dag. Verder ben je zoals al aangegeven 100 procent afhankelijk van de aanbieder/fabrikant. Valt die om, dan heb je helemaal niets meer aan je camera.

Conclusie: Wanneer ga je voor een cloud-camera?

Al met al is de cloud-camera een gebruiksvriendelijke optie als je op zoek bent naar een ip-camera. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de mogelijkheden beperkt zijn en dat er bijkomende kosten zijn om alle functionaliteit te kunnen gebruiken.