3min

Tags in dit artikel

, ,

Schakel automatische kanaalkeuze uit 

Een van de belangrijkste tips die we je kunnen geven als je bezig bent met het optimaliseren van je wifi, is dat je de automatische kanaalkeuze van het access point uitschakelt. Ook als je nu op zich wel tevreden bent over de kwaliteit van je wifi-signaal, kan het lonen om hier nog eens goed naar te kijken. Je kunt uiteraard op de bonnefooi gaan spelen met de instellingen en zo net zo lang doorgaan met het veranderen van kanaal tot de prestaties naar wens zijn. Dat is echter zonde van de tijd. Gelukkig zijn er de nodige tools die je kunt gebruiken. Wil je geen geld uitgeven, dan kun je via apps zoals WiFi Analyzer voor Android (iOS ondersteunt geen ‘wifi-sniffing’-apps) een overzicht krijgen van de draadloze netwerken in je omgeving en de kanalen die ze gebruiken. Je ziet dan ook de sterkte van het signaal. Wil je serieuzer aan de slag met het analyseren van het spectrum, dan moet je een iets uitgebreider stukje software installeren. Wij gebruiken hier Metageek inSSIDer Office voor, software die in de basisvariant 149 euro kost. Je kunt hiermee tot in detail en lekker overzichtelijk alle netwerken in de buurt laten weergeven. Je kunt hierbij kiezen om ieder mac-adres afzonderlijk te tonen (physical weergave), maar ook om alle radio’s die gebruikmaken van hetzelfde ssid/wachtwoord samen te pakken (logical weergave).

Met een tool zoals Metageek inSSIDer Office kun je inzicht krijgen in de kwaliteit van het signaal, de eventuele storingen in de omgeving en krijg je tips hoe je een radio het best inricht.

Op zich is het extra overzicht van inSSIDer Office vergeleken met een app voor op de smartphone al prettig, maar deze software kan nog veel meer. Zo probeert het zoveel mogelijk giswerk uit het proces te halen en raadt het aan op welk kanaal je een radio het best kunt laten communiceren. Selecteer je een access point in de logical weergave, dan zie je voor alle aan dit access point verbonden radio’s wat de maximale linkrate is die beschikbaar is. Ook krijg je meldingen als het signaal te zwak is, er geen gebruik wordt gemaakt van het juiste kanaal of als er geen wachtwoord op een verbinding zit. Voor het gros van de functionaliteit van inSSIDer Office gebruikt de software de ingebouwde adapter (ervan uitgaande dat je het op een laptop draait). Een wifi-adapter kan echter alleen maar informatie geven over wat er gebeurt op het gebied van wifi, niet over andere vormen van interferentie. Hiervoor kun je er voor een meerprijs van 100 euro een Wi-Spy Mini bij kopen, of voor 500 euro extra een Wi-Spy DBx. Het verschil tussen de twee usb-antennes is dat de laatste duurder is en naast 2,4 GHz ook 5 GHz kan scannen. Lijkt het kanaal rustig te zijn en de verbinding krachtig maar krijg je toch geen goede verbinding, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat er veel interferentie is van andere bronnen. Dat kun je hiermee dus opsporen. Al met al is dit een erg handig stukje software om tijdens het instellen maar ook bij eventuele problemen met wifi-signalen te gebruiken. De meerprijs voor de uitgebreidere Wi-Spy DBx is alleen wel erg gortig. Heb je eenmaal bepaald wat het beste kanaal is, dan kun je in de interface van je access point duiken om dit in te stellen. Hieronder zie je hoe je dit instelt op een Xclaim Xi-3, zowel voor 2,4 GHz als 5 GHz. Andere merken gebruiken andere interfaces uiteraard, maar het idee blijft hetzelfde.