4min

Tags in dit artikel

, ,

Software

Software? Je overklokt je hardware toch? Klopt, daarom slaan we software gewoon over? Natuurlijk niet, software is misschien wel net zo belangrijk. Enkele belangrijke programma’s op een rijtje:

CPU-Z


Onmisbaar, het leest veel belangrijke informatie uit. Op de pagina verschillende smaken Intel Core 2 staat al een screenshotje van CPU-z. Het programma leest informatie uit over je CPU, snelheden, RAM, moederbord, het kan de SPD van je geheugen uitlezen en je kunt je overkloks valideren. Kortom, je kunt er een heleboel informatie mee uitlezen.


8 keer CPU-Z

Everest vs. CPU-Z


Ik gebruik dit programma veel liever dan bijvoorbeeld Lavalys Everest omdat ik bijvoorbeeld een hekel heb aan die tray-icons. Daarnaast gebruikt Everest meer geheugen dan CPU-Z. De informatiewaarde van Everest en CPU-Z is nagenoeg gelijk. Everest heeft bijvoorbeeld wel de optie om benchmarks en stabiliteitstests te doen. Ook kan je er bijvoorbeeld je geheugenbandbreedte te meten. Puur om informatie uit te lezen is CPU-Z een betere keus. Voor meer opties zoals stressen kun je voor Everest gaan.

Memset


Je kunt hiermee in Windows je geheugentimings aanpassen. Waarom? Als je je geheugentimings niet in je BIOS aan kunt passen kun je dit alsnog doen. Ook als je het Gigabyte ctrl-F1 trucje niet ontdekt hebt kun je het gebruiken om je timings aan te passen.

Windows of je BIOS hebben soms problemen om helemaal op te starten met hoge FSB. Hoe dit precies zit weet ik niet. Ik ervaar het zelf ook, ik kan met maximaal 500MHz FSB booten, maar zelfs op 560 is hij nog wel prime stable. Als je in Windows zit kun je je geheugentimings alsnog omhoog zetten. Nu zul je zeggen Miicheel, waarom je geheugentimings onnodig los zetten? Nou, dat onnodig mag je weglaten. Timings losser betekent meestal meer OC ruimte in je geheugen en dus ook in je FSB. FSB verhogen in Windows? Ja:

Clockgen


Dit programma kan in Windows je FSB aanpassen. Waarom? Nou, om bovengenoemde reden bijvoorbeeld. Ook kun je het gebruiken om als het blijkt dat je systeem niet stabiel is op bepaalde kloksnelheden, je FSB terug te zetten zonder te rebooten. Let er wel op dat je soms je PLL op moet zoeken voor Clockgen. Pas daarna kun je hiermee je FSB en PCI-e snelheid aanpassen. Hoe je dit vindt? Google op [naam moederbord] + PLL. Meestal kom je dan terecht op een forumthread. Daarin kun je evt even ctrl+f doen en zoeken naar PLL. Zo kom je er meestal wel snel achter welke PLL je moet hebben.


PLL selecteren op een Gigabyte P35 serie bord

SetFSB


SetFSB is vergelijkbaar met Klokgen, je kunt er in Windows je FSB en PCI-e snelheid mee aanpassen. Ok hierbij moet je je PLL (hier heet het klok generator) opzoeken. Op deze pagina staat een lijstje met moederborden en de bijbehorende klok generators.


SetFSB zonder goed geselecteerde klok generator

SP2004 Orthos Edition


Dit programma kan je CPU tot bijna 100 procent belasten. Je kunt kiezen uit onder andere alleen CPU belasten, alleen RAM belasten of een mixje hiervan (CPU en RAM belasten). Dit is erg handig voor het testen van de stabiliteit van je systeem. Systeem priority is in te stellen van 1 tot 10. Voor langdurig en intensief stressen wordt minimaal 7 toch wel aangeraden, het liefst zelfs 10. Het programma is multi-threaded, dus dual en quadcores werken hier ook prima mee. Het programma houdt bij hoe lang je systeem al bezig is met stressen, en het geeft je huidige CPU snelheid weer.


Sceenshot van SP2004 Orthos Edition in idle stand[/b]

TAT, Thermal Analasys Tool


Zoals je misschien wel weet worden de temperaturen van een Core 2 processor soms verkeerd uitgelezen. Dit programma is door Intel zelf gemaakt en geeft de beste info weer. CoreTemp geeft ook meestal de goede waardes wel. Voor een G0 CPU moet je meestal 15 graden erbij optellen, om op de juiste waarde te komen. Waarom dit zo is? Waarschijnlijk is het gewoon een meetfout in de sensor, in de software of een verkeerde communicatie in de sensor.

Verder


Dit zijn alle programma’s waarvan ik zeg dat ze écht nodig zijn voor het neerzetten van een overklok. Hoe we ze gaan gebruiken, daar komen we zeker nog op terug. Ik heb er, net als in de AMD64 tutorial, voor gekozen om geen linkjes te geven. Waarom niet? software wordt voortdurend geüpdated. Als ik een linkje naar CPU-Z neerzet dan is de kans er dat over drie weken een nieuwere versie uit is. Op met moment van schrijven is dit bijvoorbeeld 1.41. Als er nieuwe hardware uitkomt moet deze werken met software. Vandaar dat de software telkens geüpdated wordt. Google gewoon even naar download + [naam programma] om de meest recente versie van het programma te krijgen.

Voor een wat langer overzicht van programma’s die gebruikt worden bij overklokken, wil ik je graag verwijzen naar dit topic in COC, gemaakt door Drammer. Dat is een wat langere lijst met programma’s, zeker een aanrader!