3min

Tags in dit artikel

, ,

Overklokken van de CPU

CPU Overklokken


Allereerst gaan we onze CPU eens overklokken. Hoe gaan we dat doen? Uitgaande van het feit dat je waarschijnlijk geen Extreme CPU hebt, gaan we dat doen door de FSB van het systeem te verhogen. We beginnen met de maximale CPU MP die je hebt. Let er wel op dat dit wat tijd gaat kosten. Als je denkt dat overklokken even snel wat instellingen veranderen is, dan heb je het verkeerd.

Dat gaan we eerst in stapjes van 25MHz doen. Dan zullen we op een gegeven moment op een punt komen dat het systeem instabiliteitverschijnselen gaat vertonen. Als dat zo is, dan zetten we onze FSB meteen 30MHz terug. Daarna gaan we de FSB met stapjes van 5MHz telkens verhogen tot we tegen de max van de CPU aanzitten. Als de CPU instabiel wordt, dan zitten we dus al over de max heen. We gaan de max van de CPU proberen erg nauwkeurig te bepalen door telkens met 1MHz terug te gaan. In stapjes ziet het er dan ongeveer zo uit:


We hebben de maximale snelheid van je CPU bepaald op ongeveer 10MHz nauwkeurig op het huidige voltage. Wil je het voltage verhogen, dan kun je dat doen en de stappen van het schema volgen vanaf FSB +5MHz. Op een gegeven moment moet je je vCore niet meer gaan verhogen omdat je CPU te warm wordt, of voltageverhogingen geen zin meer hebben, je zit dan tegen de max van je CPU aan op luchtkoeling. In de praktijk zal het eerste veel vaker voorkomen dan het tweede, maar het is mogelijk dat je CPU gewoon echt niet harder wil en de temperaturen toch nog binnen de perken blijven.

Een derde optie is nog dat je geheugen niet mee kan komen. De laagste divider op de meeste DDR2 borden is 1:1. Bij een FSB van bijvoorbeeld 482MHz betekent het dat je geheugen ook zo hard loopt. Dat kan het niet altijd aan. Op 10MHz nauwkeurig, dat is wel genoeg omdat we waarschijnlijk toch niet mooi uitkomen straks met het geheugen en de divider.

Maximale FSB bepalen


We gaan nu de maximale FSB van je syteem bepalen. Dat gaan we doen door de multiplier helemaal omlaag te gooien tot het minimum (waarschijnlijk 6x) en de stappen van het bepalen van de maximale FSB te herhalen. Zie daarvoor het bovenstaande schema.

Als je FSB niet hoger gaat, dan kun je eventueel nog je chipsetvoltage verhogen (waarschijnlijk staat dit in de BIOS onder vMCH) en weer de stappen van het schema volgen vanaf FSB +5MHz. Uiteindelijk zul je of tegen een FSB wall aanlopen of tegen de max van je geheugen.

Wanneer je denkt dat echt de maximale FSB en CPU klok gevonden te hebben, gaan we deze nog eerst uitgebreid testen. SPI 32M is een belasting van minder dan een uur. Wat we daarom gaan doen is het uitvoeren van SP2004 Orthos Edition en die laten we tien uur lopen, ja inderdaad, tien uur. Als deze dan nog fouten geeft verlaag je je FSB tot dat je systeem wel stabiel is. Dit geldt voor zowel de maximale FSB als de maximale CPU klok. Pas als je systeem tien uur lang geen fouten geeft, dan kun je echt zeggen dat je systeem 100 procent stabiel is. Zet Orthos overigens wel op Blend en priority 10.

Suicide shots


Suicide shots zijn screenshots of CPU-Z validaties met een instabiel systeem op de maximale kloksnelheid. Dit zijn de dingen waarmee men meestal ook pronkt, een hele hoge overklok. Hoe kun je deze bereiken? Door je vCore wat hoger te zetten dan normaal, je timings ook zo losjes mogelijk en met Klokgen je FSB zo hoog mogelijk opvoeren. Uiteindelijk rolt er een kloksnelheid uit die echt niet hoger kan. Dit noem je een suicide shot. Eigenschappen van suicide shots is dat het hele systeem in een keer vast kan lopen of een blauw scherm kan geven. De eerste stappen sla ik over, omdat de tutorial anders vol komt te staan met screenshots.


So far, so good… 350×8, 75 procent overklok op stock voltage

Op 371MHz heb ik een FSB wall. Alles tot die snelheid geeft 100 procent prime stable. Temperaturen bleven onder de 35 graden, dus dik in orde. Mijn maximale snelheid voor de CPU is dus 2880MHz. Maximale FSB is 370MHz.