CushyCMS

Inleiding

Content Management Systems worden steeds meer gebruikt. Maar een CMS maken kost veel tijd en is niet gemakkelijk. Er zijn opensource-alternatieven, maar die gebruiken over het algemeen PHP en MySQL (niet elke server ondersteunt dit) en voor een leek is het niet gemakkelijk dergelijke alternatieven goed te installeren. Zeker voor leken bevatten dergelijke pakketten vaak een overkill aan instellingen. Kortom, de huis, tuin en keuken-computeraar moet de code steeds aanpassen.

Maar gelukkig is er CushyCMS. Een CMS die niets op je server installeert en met elke website werkt. Even aanmelden, je site toevoegen en je hebt een CMS voor je site! Een kleine aanpassing in de code is genoeg om voortaan te genieten van de gemakken van een CMS.

Hoe dit allemaal precies werkt, leg ik uit in deze tutorial. Eerst komt het aanmelden bij CushyCMS kort aan bod. Daarna volgt het aanpassen van de code om je site aanpasbaar te maken in CushyCMS. Vervolgens kun je de site toevoegen aan CushyCMS (FTP vereist). En tenslotte leg ik uit hoe je de content op je site dan bewerkt. Alle screenshots breder dan 400 pixels zijn klikbaar in deze tutorial. Maak er gebruik van als je sommige dingen niet kunt zien op de thumbnail.

Voor deze tutorial heb je nodig:

  • Een website;
  • FTP toegang tot je server (en je inloggegevens);
  • Een simpele teksteditor zoals Kladblok (programma’s als Dreamweaver mogen natuurlijk ook);
  • Een mail adres om je aan te melden bij CushyCMS;
  • En natuurlijk internet en een browser naar keuze.

Als dit aanwezig is kun je beginnen aan deze tutorial.