3min

Tags in dit artikel

Voltmodden

In dit voorbeeld gebruik ik een NVIDIA Geforce 9500GT als voorbeeld, maar bij andere videokaarten gaat het ongeveer op de zelfde manier.

Eerst gaan we de meetpunten zoeken voor de spanning van het geheugen (Vmem) en de gpu (Vgpu). Het makkelijkste is om de ground pen van je multimeter met de ground van je voeding te verbinden en met de andere pen verschillende punten op je videokaart te proberen. Vaak zijn ze te vinden bij de spoelen en condensatoren. Op onderstaande afbeelding zie je de meetpunten, deze geven 1.10Vgpu en 1.82Vmem.


Nu moeten we de chipjes vinden die de voltages regelen op de videokaart en vaak zitten deze op de achterkant van de videokaart in de buurt van de meetpunten. Op deze chips staan codes zoals RT9259, ISL6522 enzovoorts. De chips die we zoeken zijn vaak te vinden in de buurt condensatoren, zwarte/grijze blokjes of spoelen. Op mijn kaart zijn dit de chips die ik zoek, de APW7067N en de APW7065.




Bij een chipje kunt je het pootje één herkennen aan het kleine rondje.

Vervolgens zoek je de datasheets op van deze chips, vaak staat er iets in als "Synchronous Buck PWM Controller". Deze datasheet zijn te vinden door bijvoorbeeld in Google te zoeken op het typenummer van de chips, of te kijken op onderstaande sites:
Als je de goede datasheet gevonden hebt, dan is het de bedoeling dat je de pinouts van de chip opzoekt. In ons geval van de APW7067N, deze regelt de spanning van het geheugen:


Als je de pinouts van de chip gevonden hebt, zoek je de FB (feedback) pin op. Door de weerstand tussen deze pin en de ground te verlagen zal het voltage van het geheugen hoger worden. Door een potmeter tussen de FB-pin en de ground te solderen, kunnen we de weerstand daartussen verlagen. Eerst meten we de huidige weerstandswaarde tussen de pin en de ground. In dit geval is deze waarde 0,85K ohm. Vervolgens kun je met behulp van deze formule bereken welke potmeter je moet gebruiken:

Rv = (R1*R2)/(R1+R2)
R1 = huidige weerstand waarde
R2 = potmeter weerstand waarde
Rv = Is de verangingsweerstand als de potmeter er bij wordt gezet.

Rv willen we zo dicht mogelijk bij de waarde van R1 houden, als we voor R2 10K ohm proberen krijgen we:

Rv = (10*0.85)/(0,85+10)
Rv = 8,5/10,85
Rv = 0,78

Rv verschilt nog ruim 0,05K ohm met de orginele waarde, dit is wat te veel daarom proberen we eens 25K ohm:

Rv = (25*0,85)/(0,85+25)
Rv = 21,5/25.85
Rv = 0,83

Deze waarde die we hebben uitgerekend voldoet al een stuk beter. In principe is het een kwestie van proberen. We kunnen voor deze mod dus een potmeter van 25K ohm gebruiken. De andere mod die we zometeen gaan uitvoeren gaat precies hetzelfde in zijn werk. Eerst zoeken we de datasheet op van de chip (APW7065), deze regelt de spanning van de GPU. Vervolgens zoeken we de pinout op:


Vervolgens meten we de waarde tussen de FB-pin en de ground. In deze situatie betreft deze waarde 1K ohm. Daarna berekenen we welke weerstandswaarde die de potmeter moet hebben, omdat de waarde dichtbij de waarde uit het vorige voorbeeld ligt zal 25K ohm ook in dit geval goed werken:

Rv = (25*1)/(1+25)
Rv = 25/26
Rv = 0.96

Deze waarde is prima, dus voor deze mod kunnen we ook gebruik maken van een 25K potmeter.