How to: [PS] Tilt-Shift

Miniatuurvliegtuig

In deze tutorial, waarin ik gebruik heb gemaakt van Photoshop CS4, gaan we je stap voor stap uitleggen hoe jij je eigen foto’s kunt tilt-shiften. Maar wat is tilt-shiften precies? Tilt-shift is een techniek waarin de plaatsing van de lens aangepast kan worden. Hiermee wek je de suggestie dat de diepte van de foto verstoord word. De populairste functie bij het tilt-shiften, is de illusie van kleinschaligheid. Wanneer je dit effect dus toepast op je eigen foto, wek je dus de suggestie dat de voorwerpen op de foto eigenlijk miniaturen zijn.

Stap 1

Om te beginnen hebben we een goede foto nodig waarvan je weet dat deze goed te tilt-shiften is. Een van de dingen die je bij het tilt-shiften in je achterhoofd moet houden is dat je de suggestie wilt wekken dat men naar een miniatuurmodel kijkt. Omdat deze meestal van bovenaf bekeken wordt, is het dus belangrijk dat de foto die je zelf gemaakt hebt, of van het internet haalt, dus vanaf bovenaf geschoten is. Gebouwen, wegen, verkeer en spoorwegen zijn ideale keuzes, maar weet zeker dat je een redelijk brede beeldhoek hebt.


Voor deze tutorial gebruiken we bovenstaande foto.
Voor andere foto’s kun je hier terecht.

Stap 2

Open je afbeelding en schakel over naar de Quick Mask Mode door op de Q-toets te drukken. Of je klikt op de rood gemarkeerde knop.

Stap 3

Vervolgens pakken we de gradiënt-tool door op de G-toets te drukken. Of je klikt op de rood gemarkeerde knop. Wanneer je dit hebt gedaan, moet je er zeker van zijn dat je de ‘Reflected Gradiënt’ kiest. Ook deze is rood gemarkeerd op onderstaande afbeelding.

Stap 4

We gaan nu een verticale lijn trekken. Je moet hier nu het beginpunt van je focus zien te vinden. In dit geval is het zo dat je het vliegtuig met de mensen op de voorgrond als focus gebied wilt hebben. Het is niet altijd even makkelijk om het juiste gebied geselecteerd te krijgen. Het zal er dus op neerkomen dat je soms vaak hetzelfde moet herhalen om de focus naar je zin te krijgen. Bij deze foto heb ik de bovenkant van de `P’ als startpunt gebruikt. Het eindpunt ligt iets buiten je tekengebied.


Wanneer je de muisknop loslaat zal er een rood vlak over je
afbeelding vallen zoals getoond in stap 5.

Stap 5

Voordat je verder gaat, bekijk je de positie van je rode vlak. Het gebied dat nu rood is zal het gebied zijn dat scherp blijft en naar de buitenkant toe geleidelijk minder scherp word.

Stap 6

Het is tijd om de Quick Mask-mode weer te verlaten door op de Q-toets te drukken. Of je klikt weer op de knop om weer naar de Standard-mode terug te keren. Je zult nu zien dat het gebied waar je focus ligt gemarkeerd is.

Stap 7

Nu gaan we een filter toepassen. Ga hiervoor naar Filter: Blur: Lens Blur. Voor de Nederlandse Photoshop moet je naar Filter: Vervagen: Vage lens gaan. Nu krijg je een scherm waar je de instelling voor het vervagen kunt aanpassen. Wanneer je tevreden bent kun je op OK drukken. Vervolgens kun je op CTRL-D drukken om het geselecteerde gebied te deselecteren.


Klik op de afbeelding voor de instellingen die ik gebruikt heb.
Je kunt hier uiteraard zelf nog wat mee spelen.

Stap 8

De volgende stap is het aanpassen van de kleur. Hiermee kun je het effect nog iets versterken. Hiervoor gebruiken we Hue/Saturation. Je kunt hier komen door op CTRL-U te drukken. In deze tutorial heb ik Saturation op +50 gezet. Hiermee behaalde ik het beste effect.


Klik op de afbeelding voor de instellingen die ik gebruikt heb.
Je kunt hier uiteraard zelf nog wat mee spelen.

Stap 9

Nu gaan we naar het laatste deel van deze tutorial. Hierin gaan we nog wat spelen met de curves. Hier kun je komen door op CTRL-M te drukken. Ook hierbij is het zo dat je eigenlijk wat met de instellingen moet spelen. Houd hierbij in je hoofd dat je niet te ver doorslaat me deze setting, omdat je het eindresultaat hier mee kunt maken, maar ook kunt breken. Hieronder zie je de instellingen die ik gebruikt heb.

Het eindresultaat