6min

Swypen, tweaken en problemen oplossen in Android F

Op deze pagina hebben we speciaal aandacht voor het optimaliseren, tweaken, verbeteren van je Android Froyo installatie, ook hebben we enkele stappen opgenomen voor het voorkomen en oplossen van problemen.

Market problemen oplossen

Als je telefoon is opgestart en aangemeld bij Google zal het syncen beginnen, op een gegeven moment worden ook al je oude apps in de Market gedownload. Hoewel dit bij veel gebruikers goed gaat, merken we dat bij veel gebruikers dit ook weleens misgaat. Het probleem is dan dat de apps niet worden gedownload of dat het downloaden van de apps blijft hangen en als je ze wilt annuleren dan crasht de market. Ook dat de market wel fatsoenlijk werkt maar bij elke download steeds de melding download unsuccessfull weergeeft.

Dit zijn problemen die je op een Android telefoon niet wenst te hebben, die market is een essentieel onderdeel. Daarom exclusief de oplossing op Techzine, je hoeft niet je hele SD-kaart te formatteren zoals andere websites beweren: Je gaat gewoon naar het menu, Instellingen, Toepassingen, Toepassingen beheren, Tabblad Alles, helemaal naar onderen scrollen tot je de Market tegenkomt, deze aanklikken, en dan op de knop "Gegevens wissen" drukken.


Dan zijn we er echter nog niet, je moet nu je telefoon via USB aansluiten op je computer, vervolgens op je telefoon accepteren dat je computer toegang krijgt tot je telefoon. Als de Windows Verkenner opent ga je naar de map "Download" op je SD-kaart. Alle download-XX.apk bestanden (XX is 1 t/m 20 waarschijnlijk) moet je nu verwijderen.

Zodra je dit hebt gedaan haal je de USB-kabel uit je telefoon en start je de Market opnieuw op. Je moet nu opnieuw akkoord gaan met de voorwaarden van de Market. Zodra je dat hebt gedaan werkt de Market weer zoals het hoort!

Apps opnieuw downloaden

Mochten nu niet alle apps opnieuw gedownload worden, die kans is groot bij ons werd ook maar de helft opnieuw binnen gehaald, dan kan je aan de hand van de gemaakte lijst aan het begin van de tutorial je oude vertrouwde apps opnieuw opzoeken, downloaden en installeren. Met een WiFi-verbinding kan het net even sneller gaan! Het is even een rotklusje maar wij kunnen het niet voor je doen!

Android Froyo optimaliseren

Zoals je misschien al hebt gemerkt werkt het hoofdscherm, het menu en het ophalen van de contactpersoongegevens bij een inkomend gesprek niet echt snel. Dit heeft helaas te maken met de standaard Android Launcher applicatie die hiervoor verantwoordelijk is.

Gelukkig is er een oplossing voor, er is een gratis en betaalde app die dit voor je oplost. Met de gratis versie kan je alles doen wat je nu ook kan met de standaard Launcher applicatie, de betaalde versie heeft echter nog wat leuke extraatjes, of je de applicatie dus aanschaft is je eigen keus, hij kost slechts 2,99 dollar, ongeveer 2,50 euro.

Je kan de applicatie gewoon gratis installeren en uitproberen, als je later de betaalde versie wilt kan je gewoon een serienummer kopen voor de app. In elk geval is de app enorm de moeite waard omdat hij zoveel sneller is! (Techzine heeft geen banden met deze app of de makers ervan, dat wij deze app promoten is puur vanwege de functionaliteit en de verbeterde snelheid)

Ga naar de Android market en zoek op: "Launcher Pro". Zodra de applicatie is gevonden, download en installeer deze dan!


Deze applicatie werkt echter niet zomaar, standaard gebruikt Android namelijk zijn eigen Launcher applicatie. We gaan er vanuit dat je de Android SDK geïnstalleerd en werkend hebt, zo niet, kijk op pagina 2 van deze tutorial.

Sluit je telefoon aan op je computer via de mini USB-kabel. Open een DOS-scherm, op Windows XP/Vista via Start -> Uitvoeren, in Windows 7 gewoon op Start drukken en vervolgens "cmd" intypen en op enter drukken.

Er opent nu een zwart DOS-scherm, typ hier het volgende commando in: "cd c:\android-sdk-windows\tools\". Vervolgens typ je "adb devices" als het goed is zie je nu "List of Devices attached" met daaronder een serienummer. Dan is je telefoon goed aangesloten.

Voer nu de volgende commando’s in:
adb remount
adb shell cp /system/app/ADWLauncer.apk /sdcard/ADWLauncher.apk
adb shell rm -f /system/app/ADWLauncher.apk
adb uninstall ADWLauncher

Als je dit hebt gedaan haal je de telefoon weer van de USB-kabel af en start je deze opnieuw op. Je maakt nu gebruik van de veel snellere Launcher Pro. Als je dit ongedaan wilt maken kan je het commando "adw install /sdcard/ADWLauncher.apk" aanroepen.

Een Nederlands Swype-toetsenbord

Momenteel heb je in Android Froyo nog geen Nederlands toetsenbord, bij onze vorige tutorial hadden we ter vervanging het toetsenbord van de HTC Sense-interface als alternatief aangeboden, we gaan er vanuit dat deze nog steeds werkt dus als je die graag wilt hebben, bekijk dan onze vorige tutorial vanaf stap 24. We hebben deze niet getest omdat we een nieuw en beter toetsenbord hebben gevonden!

We hebben deze keer een zogenaamd Swype-toetsenbord gevonden wat prima werkt in Android Froyo. Swypen is een nieuwe manier van tekstinvoer voor mobiele telefoons, je kan nog steeds typen en in het woordenboek de woorden selecteren, echter kan je nu ook met je vinger van letter naar letter slepen om een woord te vormen. Bij de applicatie zit ook een uitleg en oefening om het je eigen te maken! Met wat oefenen gaat het in elk geval een stuk sneller!

Download Swype-toetsenbord!


Als je het toetsenbord hebt gedownload, pak deze dan uit en plaats het Swype.apk bestand op je c:\ schijf in de hoofdmap. We gaan er vanuit dat je de Android SDK toolkit op je computer hebt staan, zo niet zie pagina 2 van deze tutorial.

Sluit je telefoon aan op je computer via de mini USB-kabel. Open een DOS-scherm, op Windows XP/Vista via Start -> Uitvoeren, in Windows 7 gewoon op Start drukken en vervolgens "cmd" intypen en op enter drukken.

Er opent nu een zwart DOS-scherm, typ hier het volgende commando in: "cd c:\android-sdk-windows\tools\". Vervolgens typ je "adb devices" als het goed is zie je nu "List of Devices attached" met daaronder een serienummer. Dan is je telefoon goed aangesloten.

Voer nu het volgende commando in:
adb install c:\swype.apk

Na een minuut wachten ongeveer krijg je de melding dat het toetsenbord is geïnstalleerd. Ga nu naar het menu op je telefoon, dan naar Instellingen, Taal en Toetsenbord.

Vink nu Swype aan zodat het vinkje gaat branden, stel naar wens nog de Swype opties in via de optie eronder. Onderaan in de Swype opties vind je ook onder Help een Les applicatie hoe je moet swypen. Zeer handig!


Als je daarmee klaar bent ga je naar een venster met een tekst invoerveld, bijvoorbeeld de Market zoekbalk, tik deze aan zodat het huidige toetsenbord verschijnt, tik het toetsenbord nu opnieuw aan maar houdt je vinger erop gedrukt totdat er een men verschijnt met de tekst "Invoermethode". Tik nu de optie Invoermethode aan, selecteer nu het Swype-toetsenbord. Tik nu opnieuw het zoekinvoerveld kort aan. Voila, het Swype-toetsenbord!

Volgende Android versie Gingerbread!

Tot zover deze tutorial over het updaten van je HTC Magic naar Android Froyo. Waarschijnlijk is dit ook meteen de laatste tutorial. Google heeft aangegeven dat de volgende Android versie (3.0), die de naam Gingerbread gaat krijgen, niet meer geschikt zal zijn voor alle Android telefoons. Google gaat veel energie steken in de hele gebruikersinterface en daardoor worden de systeemspecificaties een stuk hoger, er wordt straks minimaal 1 GHz aan processorkracht vereist. Met de 567 MHz die de HTC Magic kan leveren zal dit ruim onvoldoende zijn. Mochten de makers van Cyanogenmod toch een soort van gestripte versie van Gingerbread lanceren dan doen wij bij Techzine.nl uiteraard ons best om deze weer in een mooie tutorial aan te bieden. Gingerbread zal ergens in oktober het levenslicht gaan zien, we wachten af!

Wat je in elk geval niet moet vergeten is dat Techzine je de hele uitleg cadeau deed. Twitter, Facebook en Hyve dit vooral door onder je vrienden met een HTC Magic!