How to: Magix Video Deluxe: Chroma-key op effect toepassen

Chrome-key in actie

Chroma-keying is een van de meest gebruikte technieken in de televisie- en filmindustrie. Acteurs die zogenaamd voor de eiffeltoren staan, maar in werkelijkheid staan ze gewoon in de studio en worden hun opnames voor de achtergrond van de eiffeltoren geplakt.

Allereerst zorgen we voor beeldmateriaal wat goed genoeg is om te gebruiken. Dat zijn opnames waar de achtergrond bestaat uit voldoende zwart, groen of blauw. Deze kleur gaan we namelijk vervangen met een ander beeld. In ons voorbeeld gebruiken we echter een video van een boot waar we een explosie effect overheen plaatsen met behulp van een chrome key. Je kan een chroma key dus behalve op video’s ook op effecten toepassen. Om te beginnen sleep je de video die je wilt gebruiken videospoor 1.

Plaats vervolgens het beeld of in dit geval een explosie effect in videospoor 2.

In dit voorbeeld willen we beelden van een explosie integreren in de beelden van een varende boot, waardoor het lijkt alsof de explosie ook daadwerkelijk plaatsvindt op de boot. De beelden van de explosie hebben we dus op spoor 2 gezet en de beelden van de boot op spoor 1.

Klik nu op het beeld waarvan je de achtergrond wilt veranderen, in dit geval de explosie. Het beeld dat je "achter" deze opname wilt zetten, staat in het videospoor er boven, in dit geval de varende boot. Ga vervolgens onder "bewerken" naar de tab "effecten", vouw het videoeffecten-menu open en kies voor "Chroma key". Vervolgens kies je de achtergond-kleur die je wilt vervangen. Vaak is dat groen of blauw, maar in dit geval zwart.

Zodra we op de zwarte knop hebben gedrukt wordt al het zwart vervangen door de beelden die op spoor 1 staan.

Het enige wat we nu nog moeten doen is de explosie precies op de goede plek zetten. Hiervoor gaan we naar Video-effecten > Bewegingseffecten > Positie/Grootte. Via het kader dat nu om het beeld heen komt kun je het beeld dat je hebt geïntegreerd in de nieuwe achtergrond, in dit geval dus de explosie groter of kleiner maken en verplaatsen door het bij een van de oranje puntjes vast te pakken. Nu kun je het precies plaatsen waar je wilt.

We verplaatsen het beeld dus zo, dat het precies lijkt alsof in de kajuit van de boot een explosie plaatsvindt.

Om het effect nog wat mooier te maken kun je de foto nog laten in-en-outfaden. Zoals gezegd is Chroma Key niet echt heel moeilijk maar oefening baart kunst en je kunt er verbluffende resultaten mee behalen.

Hieronder wordt ook nog een keer aan de hand van een video uitgelegd hoe Chrome Keying precies werkt.

Plaats vooral je eigen resultaten in de reacties!

BlackBerry Q10 16GB 4G Zwart

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
4_sterren€ 174.99Bekijken
2_sterren€ 299.95Bekijken