How to: Foto’s omtoveren in miniaturen met Tilt Shift

How to: Foto’s omtoveren in miniaturen met Tilt Shift

Inleiding

Tilt Shift-fotografie is een techniek waarmee met behulp van bewegingen van een camera of een speciale lens een foto gemaakt kan worden met de indruk dat het om een miniatuurscene gaat. De techniek kost echter klauwen vol geld als je het on the spot wilt bereiken, maar achter je computer kan je ongeveer hetzelfde effect bereiken met behulp van enkele handelingen in Adobe’s Photoshop.

Vooraf wil ik je gelijk even waarschuwen. Je kan dit effect op elke soort foto toepassen, maar bij de ene foto werkt het beter dan bij de andere. Miniatuurscenes zie je normaal gezien van bovenaf en dergelijke foto’s werken daarom ook het best. Het effect is op andere foto’s hetzelfde, maar omdat we niet gewend zijn om scènes op die manier waar te nemen oogt het minder geloofwaardig. Kies bij voorkeur daarom dus foto’s waarbij het beeld enigszins van bovenaf is geschoten. Denk hierbij aan een verhoogd kijkpunt op bijvoorbeeld gebouwen, wegen, verkeer, spoorlijnen, bruggen, etc.

Een foto als deze is bijvoorbeeld een aardig voorbeeld, omdat je je al direct kan indenken hoe het er ongeveer uit zou moeten zien als dit een miniatuurscene zou zijn.

In deze tutorial wordt uitgelegd welk proces je moet doorlopen om een foto als bovenstaande om te zetten tot een foto zoals je hieronder ziet, waarbij de indruk van een miniatuurscene wordt gewekt. Het effect wordt het beste zichtbaar als je de grote afbeelding bekijkt, door er op te drukken.

Adobe Acrobat Pro 2017

Verkrijgbaar vanaf:677.99 euro