3min

Berichten

Tweeten


Het schrijven van een tweet is simpel. Op je eigen pagina (Startpagina in het menu) kan er linksboven onder ‘Nieuwe tweet opstellen…’ een bericht van maximaal 140 karakters geplaatst worden. Dit bericht wordt geplaatst door op Tweeten te klikken. Naast tekst kan er in een bericht een afbeelding, link en locatie worden toegevoegd. Een afbeelding kan worden toegevoegd door op ‘Een afbeelding toevoegen’ te klikken. Er opent automatisch een scherm waar een afbeelding kan worden geüpload. De afbeelding verschijnt in het bericht als link. Door op de link te klikken wordt de afbeelding getoond. De locatie kan worden toegevoegd door op ‘Je locatie toevoegen’ te klikken. Na het plaatsen verschijnt naast de Tweet een kaart met de aanduiding van de locatie waar je op het moment bevond toen je de tweet plaatste. Het toevoegen van een link is mogelijk door een link te kopiëren in het berichtenbalkje. Vaak zijn links lang en gaat dit ten koste van de 140 karakters die maximaal gebruikt kunnen worden. Twitter kort de link sinds de laatste update automatisch voor je in. Ook is het mogelijk om een bericht specifiek naar een ander Twitter-account te sturen. Dit kan door middel van @profielnaam in je bericht te plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf het profiel van een twitteraar een bericht naar hem of haar te sturen.



Op elke tweet die je op Twitter voorbij ziet komen kan gereageerd worden. Dit betekent ook dat er gereageerd kan worden op berichten die niet naar jou zijn verzonden. Antwoorden op een Tweet kan door te klikken op de Beantwoord-knop. Twitter maakt automatisch een bericht aan dat begint met @profielnaam. Dit bericht gaat naar diegene waarop je reageert. Let op: al je volgers die ook @profielnaam volgen kunnen dit bericht ook lezen.



Wat zijn hashtags?


Een hashtag is een manier om berichten op Twitter te categoriseren. Vaak wordt dit gebruikt op evenementen, demonstraties en congressen om alle berichten over een onderwerp te bundelen. Ook bij nieuwsberichten zoals #schipholcrash werd dit veelvuldig ingezet. Een hashtag is dus een hekje (#) met daarachter het onderwerp. Het stamt af van IRC waar je met een hekje een bepaald kanaal kan openen. Om berichten met een bepaalde hashtag te vinden, kun je de zoekbalk boven in de pagina gebruiken of gebruik maken van de uitgebreide zoekfunctie op search.twitter.com.

In televisieprogramma’s of voetbalwedstrijden wordt veel gebruik gemaakt van hashtags. Enkele voorbeelden:

Onderwerp Hashtag
De Wereld Draait Door #dwdd
Nova #nova
House #house
Ajax – Feyenoord #ajafey
The Voice of Holland #tvoh
Techzine #techzine




Als je met je muis over een tweet gaat, zie je vier opties tevoorschijn komen: Beantwoorden, Retweeten, Toevoegen aan favorieten en Open. Indien je op je eigen tweet staat zal Retweeten vervangen zijn door Verwijderen. Met de optie Beantwoorden geef je een reactie, zoals al eerder is uitgelegd, op een tweet. Met de Retweet-knop stuur je een bericht van iemand anders door. Het geretweete bericht verschijnt op jouw timeline met een notitie dat het een geretweet bericht is. Een tweet retweet je omdat je het een leuk, goed of grappig bericht vindt en het graag deelt met jouw volgers. In Twitter-termen wordt een ReTweet ook wel afgekort met RT. Een andere optie is de Favoriet-knop. Door hier op te klikken voeg je een tweet toe aan jouw favorieten. Deze worden weergegeven in de lijst onder Favorieten op je profiel.

Privébericht


Door middel van Privéberichten is het mogelijk om berichten te sturen die alleen door de ontvanger gelezen kunnen worden. Een Privébericht wordt ook wel DM (direct message) genoemd en kan verstuurd worden door boven in de website op het icoontje van een mannetje te drukken. In het uitklapmenu krijg je de keuze voor Privéberichten te zien. Door hier op te klikken verschijnen alle DM’s die je hebt ontvangen en is het mogelijk om een nieuw bericht te versturen. Ook hier ben je verbonden aan een maximum van 140 karakters.