2min

Twitter gebruiken

Om te kunnen twitteren heb je toegang nodig tot het internet. Dit kan met verschillende apparatuur, zoals een smartphone, tablet of laptop. Voor elk van deze divisies is Twitter op verschillende manieren toegankelijk. De meest gebruikte manier is door naar de website twitter.com te surfen met de webbrowser. Naast toegang door middel van de website is het ook mogelijk om gebruik te maken van een applicatie. Deze zijn ontwikkeld voor zowel de pc, smartphone als tablet. Naast de officiële app van Twitter zijn er tal van look-a-likeapps die nagenoeg dezelfde functies hebben.

Enkele voorbeelden:

Computer Smartphone Tablet
TweetDeck UberSocial TweetDeck
Seesmic Desktop Hootsuite Tweetcaster
Nambu TwitBird Tweetcomb

Overzicht Twitter-berichten in TweetDeck

In het bijzonder licht ik de software TweetDeck toe, omdat dit een van de meest gebruikte software is voor de desktopcomputer waarmee een duidelijk overzicht kan worden weergegeven van inkomende tweets. TweetDeck is geheel gratis en te downloaden op TweetDeck.com. Nadat je een TweetDeck-account hebt aangemaakt kun je met verschillende sociale media, waaronder Twitter, verbinding maken. Vervolgens worden alle tweets van je volgers en jouzelf ingeladen. Door verticale balken toe te voegen kunnen er verschillende timelines worden weergegeven. Ook kunnen er tal van filters worden ingesteld, waaronder hashtags, personen of een bepaalde lijst. Als er een nieuwe tweet wordt geplaatst, wordt er door middel van een pop-up van enkele seconde een melding weergegeven.

De officiële app van Twitter is voor elk apparaat gratis. Bij de andere ontwikkelaars is dit meestal ook het geval, al zijn er wel enkele waarvoor wel betaald moet worden. Dit zijn voornamelijk de uitgebreidere versies waar extra mogelijkheden zijn toegevoegd. Alle bovenstaande voorbeelden zijn gratis. Naast Twitter-applicaties zijn er externe tools beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is Twittercounter.com. Door je gebruikersnaam en indien nodig je wachtwoord in te vullen kunnen er tal van statistieken worden opgevraagd. Denk hierbij aan het aantal bezoeken op je Twitter-pagina en het aantal tweets en retweets.

Elke applicatie die gegevens uit je Twitter-account laadt heeft je toestemming gekregen. Welke applicaties dit zijn, kun je bekijken in je Instellingen onder applicaties. Toestemming voor specifieke applicaties kan hier ook weer ingetrokken worden.

Pop-upvenster waarin toestemming wordt gevraagd

Twitter-account koppelen

Ben je in het bezit van een Hyves-, Facebook- of LinkedIn-account, dan is het mogelijk om je tweet automatisch door te schakelen naar je account. De tweets die je plaatst verschijnen hierdoor automatisch in de berichtenfucntie van jouw profiel. Je kan dit met Facebook realiseren door de Twitter-applicatie voor Facebook te installeren. Met een LinkedIn- of Hyves-account kan hij gekoppeld worden door in de instellingen je Twitter-accountgegevens in te vullen. Een ander social media koppelen aan Twitter kan besparen in tijd: je hoeft immers niet tweemaal je bericht te plaatsen. Daarentegen wil je niet altijd een Twitter-bericht op een ander sociaal medium tonen.