3min

Privacyinstellingen (1)

Zoals ik in de inleiding al kort opmerkte is privacy altijd een gevoelig onderwerp geweest voor Facebook. Begin maart won het sociale netwerk zelfs de Big Brother Award, een ludieke prijs die door de privacyorganisatie Bits of Freedom in het leven is geroepen om privacyschending aan het daglicht te brengen. Om critici, commentatoren en sceptische leden tegemoet te komen, heeft het sociale netwerk in de loop der jaren diverse opties toegevoegd. Gebruikers hebben hierdoor meer controle over de informatie die ze al dan niet openbaar willen publiceren.

De belangrijkste vraag die je je bij de privacyinstellingen moet stellen is de volgende: wat wil ik met de buitenwereld delen en wat niet? Om te bepalen welke informatie je wel en niet wil delen, moet je je gezonde verstand gebruiken. Als je in een overvolle winkel staat zul je naar alle waarschijnlijkheid niet hardop roepen wat je e-mailadres of telefoonnummer is. Hetzelfde geldt ook voor Facebook: je hoeft niet al je persoonlijke informatie prijs te geven. Denk vooraf dus goed na wat je wel en niet openbaar wil delen.

Contact leggen
Als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat je wel en niet wil delen, kun je aan de slag met de basisinstellingen. Daarvoor ga je naar het tabblad privacyinstellingen (onder het menu naast ‘Startpagina’). Allereerst kun je bepalen hoe mensen die jou kennen contact met je kunnen opnemen. Hier kun je instellen welke mensen je mogen vinden en een vriendschapsverzoek of Facebookberichten kunnen sturen. Je hebt daarbij de keuze uit drie verschillende opties: openbaar, vrienden of vrienden van vrienden.


Om te voorkomen dat je allerlei vriendschapsverzoeken krijgt van mensen die je niet kent, hoef je alleen maar een kleine wijziging aan te brengen in dit tabblad. Daarvoor hoef je alleen ‘Vrienden van vrienden’ te selecteren op de vraag wie jou vriendschapsverzoeken kunnen sturen. Stel dat een kennis van vroeger jouw profiel tegenkomt op Facebook, dan kan hij je alleen een vriendschapsverzoek versturen indien hij één of meerdere bevestigde vriendschapsverzoeken heeft bij jouw Facebookvrienden. Is dat niet het geval, dan kan deze persoon jou geen vriendschapsverzoek sturen.

Ook met deze instelling kan het altijd gebeuren dat je vriendschapsverzoeken krijgt van mensen die je niet kent, maar het zal in ieder geval een stuk minder waarschijnlijk worden.

Vriendenlijsten maken
Het kan zijn dat je bepaalde foto’s of statusupdates niet met iedereen wil delen. Het is denkbaar dat je je werkgever graag wil uitmaken voor rotte vis, maar omwille van je baan mag hij dat bericht uiteraard niet lezen. Om dit probleem te omzeilen kun je vriendenlijsten aanmaken. Hoe dat in zijn werk gaat legt de onderstaande video van Frankwatching zeer helder uit.



Tijdlijn en taggen
Het kan gebeuren dat je een wild feest hebt gehad en een van je vrienden foto’s heeft gemaakt van je dronkenmanscapriolen. Voorheen kon deze persoon ongehinderd deze gênante foto’s online plaatsen en jou taggen. Tegenwoordig biedt Facebook de mogelijkheid om het automatisch taggen door vrienden uit te schakelen. Dat betekent dat als iemand jou tagt in een foto of bericht, jij eerst toestemming moet verlenen voordat deze tag op Facebook verschijnt. Onder het tabblad ‘Tijdlijn en taggen’ kun je deze wijzigingen aanbrengen.

Als je vervuiling van je tijdlijn wil tegengaan, kun je eveneens op dit tabblad terecht. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wie er berichten op je tijdlijn kunnen plaatsen. Daarbij kun je kiezen tussen je Facebookvrienden of niemand. Zo heb je optimale controle over de berichtenstroom op je tijdlijn.


Overigens kun je een ongewenst bericht altijd handmatig verwijderen. Als je wil dat je Facebookvrienden niet kunnen zien wat je meest recente activiteiten zijn (vrienden geworden met…., vindt bedrijf X leuk, etc.), kun je dit eveneens wijzigen. Daarvoor ga je naar het betreffende vak op je tijdlijn en klik je op het potloodsymbooltje dat in beeld verschijnt zodra je met je muis over het tekstvak zweeft. Dan kun je bepaalde berichten of activiteiten verbergen of verwijderen.