1 min

De mogelijkheden

Op deze pagina van de FDISK tutorial zal ik proberen uitteleggen wat de mogelijkheden van FDISK zijn.

Partities maken:
Met FDISK kun je een “primary DOS partition” maken of “logical DOS volumes”. Om een “logical DOS volume” te maken moet je eerste een “extended DOS partitie” aanmaken, omdat de “logicals” in de “extended” partitie zit.

Partitie actief maken:
Als je een partitie aangemaakt hebt is hij standaard nog niet actief. Dus je kunt er niet van booten. Hier voor moet je hem eerst de “active” status geven.
Opmerking: De nieuwste besturingssystemen zoals Windows 98, Me en XP zullen automatisch je hardeschijf detecteren, zelfs als de “primary partitie” niet de actieve status heeft. Maar DOS ziet dat niet!

Partities wissen:
In FDISK heb je ook de mogelijkheid om partities te verwijderen. Dit is trouwens ook de enige manier om de grote van partities te veranderen. Je moet eerst een oude partitie verwijderen, en dan een nieuwe aanmaken in met de grote die jij wilt.

Partitie informatie:
De laatste optie die je in het hoofdscherm van FDISK vindt is “partition information”. FDISK laat eerst de informatie over de “primary” en “extended” partities. Daarna krijg je de vraag of je de “logical drives” informatie wilt zien die in de “extended” partitie zitten.