4min

Tags in dit artikel

, ,

Vrienden toevoegen en chatten

Aanmelden


De installatie is achter de rug, een mooi moment om Xfire voor de eerste keer op te starten. Je kunt het opstartbestand onder ‘menustart -> Alle programma’s -> Xfire’ vinden. Als het programma is opgestart krijg je de vraag jezelf te registreren. Daar we eerder in deze tutorial al een account aangemaakt hebben slaan we dit scherm over. Klik het registratiescherm weg(zie screenshot) zodat je kan inloggen op de server.


Vul bij gebruikersnaam de naam in waarmee je jezelf eerder in deze tutorial hebt geregistreerd, in het veld daaronder vul je het bijbehorende wachtwoord in. Optioneel kun je aanvinken dat Xfire je wachtwoord onthoud en dat je automatisch ingelogd wil worden. Ik raad je aan dit alleen te doen als je de enige gebruiker bent van de computer waar je achter zit. Dit om vervelende situaties in de toekomst te voorkomen.
Nou rest het je alleen nog op de knop “aanmelden” te klikken en je kunt van start met het programma. Zodra je ingelogd bent krijg je onderstaande scherm inbeeld. Daar je waarschijnlijk niet weet waar je op moet zoeken raad ik je aan dit scherm te negeren door op sluiten te klikken.



Vrienden toevoegen


Nou denk je, dit is leuk, hup deïnstalleren die hap. Maar, we zouden deze tutorial niet maken als Xfire een flut programma zou zijn. Het wordt tijd om wat game vrienden te zoeken, of beter nog, om nieuwe vrienden te maken.
Om je wat op weg te helpen bij het zoeken, verwijs ik je graag door naar ons forum. Daar vind je een hele waslijst aan Xfire gebruikers.
Om een gebruiker toe te voegen druk je op het oranje plus teken dat je links onderin het scherm kunt vinden.

Vul de gebruikersnaam in van de persoon die je toe wilt voegen en klik op search. Als de persoon inderdaad op Xfire zit vind je hem meteen. Door op de knop vriend toevoegen een klik te geven, wordt de persoon aan je vriendenlijst toegevoegd. Let wel, mits deze persoon je accepteert.




Chatten


Naarmate je vriendenlijst groeit zijn er altijd mensen te vinden die online zijn. Mocht het onverhoopt gebeuren dat er toch geen vrienden online zijn, dan zijn er vast vrienden van vrienden waarmee je een babbeltje kunt maken. Om dat te doen, klik je dubbel met de linkermuisknop, op de gebruiker waarmee je wilt chatten. Het chat venster opent zich en je kan beginnen met een gesprek.


Onder status kan je zien of je vriend een game aan het spel is. En als hij niet aan het spelen is zal er een andere of geen status staan. Een status kan bijvoorbeeld weg van het toetsenboard of gewoon online zijn. Als je vriend aan het gamen is kun je ook zien welke game hij/zij aan het doen is.

Om nog wat dieper op het chatten in te gaan wil ik het hebben over de chatkamers. Door met de rechter muisknop op een vriend te klikken kun je hem "uitnodigen voor nieuwe chatkamer".


Vervolgens kun je jou andere vrienden uit de lijst "uitnodigen voor huidige kamer "***". Waar op de plek van de sterretjes standaard jouw Xfire gebruikersnaam staat. Door het maken van chatkamers kun je jouw vrienden met anderen mensen in contact laten komen. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je een clan aan het vormen bent.


Tegenwoordig is het erg normaal dat je tijdens het spelen van een game chat met je medespelers. Vaak wordt daar het programma TeamSpeak voor gebruikt. In Xfire zit echter een optie voor voicechat. Zo is het mogelijk om in een chatkamer de voicechat aan te zetten. Je hebt dus geen extern programma als TeamSpeak meer nodig. De voicechat start je, door op de groene telefoonhoren te klikken.


Tekst-chatten terwijl je de game aan het spelen bent is ook mogelijk. En dan heb ik het over chatten zonder het spel te verkleinen naar je bureaublad. Via het menu "Extra -> opties -> chatten" kun je de instellingen maken om ervoor te zorgen dat deze functie naar behoren werkt. Standaard staat de functie aan, en via de toetscombinatie"Scroll Lock + X" kun je dan chatten met je vrienden.