3min

Browsers

Firefox


De kans is groot dat je wel eens in aanraking ben gekomen met Mozilla Firefox. Toch gebruikt nog steeds ongeveer 75% van de internetters Internet Explorer 6 of 7. Firefox is in opmars met ongeveer 17% gebruikers afgelopen september.

Firefox wordt standaard meegeleverd met Ubuntu. De code is open-source en mag dus aangepast worden. Er zijn een paar overeenkomsten tussen Internet Explorer en Firefox. Zo beschikken ze beide over een ingebouwde pop-up blocker en kun je werken met tabs.

Firefox komt met een standaard balkje voor verschillende zoekmachines, welke normaal gesproken op Google staat. Als jouw favoriete zoekmachine er niet tussen staat, is de kans groot dat deze te downloaden is op de add-on pagina van Firefox.


Daarnaast beschikt Firefox over de zogeheten Awesomebar. Deze bar is gewoon je URL-bar, maar beschikt over een speciale functie wanneer je een internet adres invult. Nadat je Firefox een tijdje gebruikt hebt en verschillende adressen hebt opgezocht, zal Firefox onthouden welke je het meeste gebruikt, waardoor deze link eerder tevoorschijn komt dat een link die alfabetisch gezien voorrang zou moeten hebben, maar voor jou persoonlijk minder belangrijk is.


Het uiterlijk en gedrag van Firefox is compleet aan te passen. De community is erg groot en er zijn voor verschillende opties is Firefox add-ons gemaakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een skin te downloaden waardoor Firefox er exact hetzelfde uitziet als Internet Explorer 7. Woordenboeken zijn er in bijna elk denkbare taal, zodat je tijdens het typen geen fouten meer hoeft te maken.

Ga voor meer informatie over Firefox naar de website.

Opera


Opera is een uitstekend alternatief voor Firefox. Ook in Opera wordt gewerkt met tabbladen. In tegenstelling tot Firefox echter, liggen de tabbladen hier boven de URL balk. Opera heeft er wel aan gedacht om een klop te maken om een extra tabblad toe te voegen, daar waar deze in Firefox schittert door afwezigheid. Een mooie toevoeging hieraan is dat Opera hier de zogenaamde Speed-dial aan heeft toegevoegd. Hierdoor krijg je jouw 9 meest bezochte websites te zien waardoor je makkelijk en snel op jouw favoriete eindbestemming aankomt. Google Chrome heeft dit inmiddels overgenomen.


Opera beschikt net als Firefox over een wijd scala aan skins om het uiterlijk van je browser naar eigen hand te zetten. Het schermpje met het overzicht van alle skins is echter niet groot waardoor het vergelijken van skins lastig is.


Wat ik een erg handige en ook goed uitgewerkte functie vond, is de mogelijkheid om met een simpele beweging van je muis terwijl je op de rechtermuisknop drukt, terug kunt gaan naar vorige pagina’s. En ook weer naar de volgende. Hierdoor kun je zonder je toetsenbord te gebruiken snel wisselen tussen websites zonder elke keer helemaal naar de linkerbovenkant te gaan.

Als laatste wil ik nog benoemen, dat Opera beschikt over een ingebouwde email client, genaamd Opera Mail. Deze werkt hetzelfde als elke andere stand-alone client.



Ga voor meer informatie over Opera naar de website.