2min

Browsers deel 2

Konqueror


Waar Ubuntu gebruik maakt van Firefox om op het internet te surfen, hebben ze bij KDE een eigen browser genaamd Konqueror ontwikkeld. Het allerbelangrijkste verschil is, dat Konqueror ook al bestandsbeheerder gebruikt wordt. Zo kan het programma overweg met bestanden op je eigen harde schijf, FTP servers en gedeelde mappen op bijvoorbeeld een Windows Netwerk.


Konqueror beschikt over een zeer veelzijdige zijbalk, waarmee je altijd gemakkelijk op je harde schijf kunt zoeken naar bestanden. Als je Amarok geïnstalleerd hebt, kun je via de zijbalk zien welk nummer er gedraaid wordt en de overige informatie over dat nummer.

Zoals gezegd kun je met Konqueror meer dan alleen internetten. Het is dan ook lastig om Konqueror alleen daarop te beoordelen. Ook als interne browser werkt hij gewoon goed. Hij is snel en duidelijk.

Konqueror is een KDE applicatie. Wat dit inhoudt leg ik volgende week uit.

Ga voor meer informatie over Konqueror naar de website.

Epiphany


Het doel van Epiphany is om een zo simpel mogelijke browser neer te zetten, zonder belangrijke functies te moeten missen. En dit is goed gelukt. Mijn eerste reactie toen ik Epiphany opstartte was: "En wanneer is hij er nou?" terwijl ik al naar het welkomstscherm van Epiphany zat te turen.

Ondanks het feit dat ze Epiphany vrij basic hebben willen houden, beschikt ook deze browser over tabbladen. Dit werkt op dezelfde manier als in Firefox. Zelfs de kruisjes om de tabbladen te sluiten zien er hetzelfde uit.

Ook zijn er voor Epiphany veel skins te vinden zodat je deze browser naar eigen voorkeur kunt veranderen. Mis je een functie? Kijk dan ook even bij de add-ons. Alle add-ons die op Mozilla draaien, werken op in Epiphany, dus de keuze is enorm.


Een nadeel dat ik ondervond, maar dat zou ook aan mij kunnen liggen, is dat ik na de installatie geen snelkoppeling bij "Toepassingen" kon vinden

Ga voor meer informatie over Epiphany naar de website.