3min

Muziekspelers

Net als bij de mediaspelers zijn er voor OS X ook legio aan spelers voor audio. Natuurlijk is er het alom bekende iTunes van Apple zelf. Veel mensen maken hiervan gebruik omdat de iPod, iPad en iPhone samenwerkt met dit programma, maar het is niet de enige optie, ook niet voor het synchroniseren van de iPod.



iTunes

Door de jaren heen is iTunes van een simpele muziekspeler uitgegroeid tot een flink programma dat allerlei functies herbergt die je misschien nooit van je leven zal gebruiken. Desalniettemin is het raadzaam om iTunes te gebruiken voor het synchroniseren van de iDevices. Zoals gezegd zijn er andere opties, maar de samenwerking met iTunes is zo diepgaand dat dit toch ook de beste optie lijkt te zijn.

iTunes biedt naast het afspelen van muziek de mogelijkheid om de bibliotheek daadwerkelijk te beheren. Het programma kan met dit doeleinde een eigen bibliotheek bijhouden en alle bestanden hier naartoe kopiëren, maar het hoeft niet per se zo.

Voor het aankopen van muziek en films is er in iTunes ook de iTunes Store, welke ’s werelds grootste online muziekwinkel vormt. Door integratie met je eigen muziek kan de iTunes Store ook aanbevelingen doen voor nieuwe aankopen vanuit de winkel. Genius kan tevens mixen aanmaken die afgestemd worden op één bepaald nummer, voor wanneer je in een bepaalde stemming bent bijvoorbeeld.



Spotify

Op het moment maakt het Zweedse Spotify een flinke opmars. Althans, in Europa. Nederland was één van de eerste landen die gebruik mochten maken van de streamingdienst van Spotify en natuurlijk was er ook een Mac-versie van het programma.

Naast de zeer uitgebreide streamingdienst van Spotify is er ook de mogelijkheid om de iTunes-bibliotheek te importeren om zo iTunes achterwege te laten. Helaas is de samenwerking tussen Spotify en iTunes niet bepaald vergaand. Het importeren van de bibliotheek is dan ook zo goed als het enige dat men kan doen. De bibliotheken worden ook niet up-to-date gehouden ten opzichte van elkaar, wat natuurlijk onhandig is. Het is dus aan te raden om één van beide programma’s te kiezen om je bibliotheek in te beheren. Gezien de veel uitgebreidere functies van iTunes is dit programma dan ook aan te raden.

Voor het luisteren naar muziekstreams is Spotify echter dé oplossing van dit moment. Het grote nadeel hieraan is echter wel dat je maar 20 uur per maand kan luisteren. Een onbeperkt abonnement kost je 5 euro per maand.



Songbird

Een kruising tussen sociale netwerken, een internetbrowser en iTunes, zo kan je Songbird redelijk treffend omschrijven. Met Songbird is het namelijk mogelijk om naast muziek te luisteren, ook plugins te installeren om je gebruikservaring te vergroten.

Een aantal interessante plugins zijn bijvoorbeeld een Last.FM scrobbler, waarmee je laatst beluisterde muziek op je Last.FM-profiel verschijnt. Een andere leuke plugin is Mashtape, waarmee je muziek wordt gemixt met content vanaf het web en LyricMaster, een plugin die de songteksten van het huidige nummer toont. Het customizen van het programma houdt niet op met het installeren van plugins, men kan ook het uiterlijk van songbird volledig aanpassen. De thema’s voor Songbird heten heel toepasselijk ‘feathers’.

Aanrader

Om dan maar met de deur in huis te vallen; een echte aanrader voor het luisteren van muziek op de Mac is er niet. Wil je graag muziek streamen, dan ben je sowieso aangewezen op een programma als Spotify of eventueel de Last.FM-scrobbler, welke tegenwoordig ook betaald is.

Voor het beheren van je bibliotheek kan je zowel Songbird als iTunes gebruiken, maar heb je een iDevice, dan kan je toch het beste gebruik maken van iTunes.

Houdt je echter van een muziekspeler die je op vele punten lekker kan aanpassen en waaraan je features kan toevoegen? Dan is Songbird waarschijnlijk jouw beste vriend op dit gebied.