2min

Tags in dit artikel

,

Het Conversieprogramma (Drive Converter) van Windows 98 kan partities kleiner dan 512 MB niet naar FAT32 converteren. De reden hiervan is dat het gebruik van FAT32 pas werkelijk nuttig is, zowel qua clustergrootte als snelheidswinst, op partities van 512 MB en meer. Het gebruik van FAT32 op partities kleiner dan 512 MB kan zelfs negatieve invloed op de snelheid van uw systeem hebben, zeker in MS-DOS-modus (waar FAT32 sowieso al geen snelheidsduivel is).Overigens is het wel mogelijk om partities kleiner dan 512 MB naar FAT32 te converteren. De absolute minimumomvang van een FAT32-partitie is namelijk 256 MB.

Om partities van 256 tot 511 MB naar FAT32 te converteren kunt u een beroep doen op een partitiemanager zoals PowerQuest PartitionMagic ( www.powerquest.com ) waarmee u ook FAT32-partities naar FAT16 kunnen terugconverteren of kunt u gebruik maken van een speciale parameter van de Windows 98-conversietool.
Om met behulp van het Windows 98 Conversieprogramma (FAT32) een partitie kleiner dan 512 MB naar FAT32 te kunnen converteren kunt u geen gebruik maken van de grafische utility maar moet u de conversie zelf handmatig in MS-DOS-modus starten. Hiervoor typt u "CVT D: /CVT32 /MIN", waarbij D: de schijfletter van de te converteren partitie is. De parameter /CVT32 is vereist om de conversie te starten en de parameter /MIN zorgt ervoor dat partities kleiner dan 512 MB worden geconverteerd. Overigens, hoewel deze procedure net zo risicoloos is als de gewone conversie via de grafische converter (die immers ook voor de feitelijke conversie gebruik maakt van deze MS-DOS-utility in MS-DOS-modus) verleent Microsoft geen ondersteuning op het converteren van partities kleiner dan 512 MB vanwege bovengenoemde redenen.