2min

Microsoft heeft besloten in Nederland onderzoek te gaan doen naar de kwantumcomputer. Het bedrijf gaat een team opzetten op de campus van het Delftse instituut QuTech, waarmee ook direct nauw wordt samengewerkt. Hoeveel Microsoft precies investeert in  de ontwikkeling van de kwantumcomputer is niet duidelijk, maar het zou gaan om een fikse investering.

Microsoft heeft professor Leo Kouwenhoven, tevens oprichter en leider van QuTech, voor zich weten te winnen. Hij zal leiding gaan geven aan het nieuwe lab, maar blijft ook verbonden aan de TU Delft. De partijen gaan een samenwerking aan voor de komende tien jaar, daarmee is het nieuwe onderzoek verzekerd van continuïteit en investeringen. Microsoft was al enige tijd een industrieel partner van QuTech.

De Nederlandse overheid heeft QuTech eerder bestempeld als nationaal icoon en 135 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf. Ook chipfabrikant Intel deed al een investering van 50 miljoen dollar. Gezien deze forse bedragen mogen we aannemen dat de investering van Microsoft ook van formaat zal zijn.

Microsoft stelt dat een werkende bruikbare kwantumcomputer steeds dichterbij komt en dit het juiste moment is om daarin flink te investeren. De doorbraak van de kwantumcomputer zal gigantische gevolgen hebben voor de computerindustrie, omdat we daarmee ineens een hele grote stap voorwaarts maken. Waar een normale computer denkt in nullen en enen, werkt een kwantumcomputer met zogenaamde qubits, die ook met superposities werken die zowel een 0 als een 1 kunnen bevatten. Hierdoor zijn allerlei geavanceerde algoritmes mogelijk die nu niet mogelijk zijn.

Een kwantumcomputer is enorm veel sneller dan een normale computer en de beveiligingen van vandaag de dag zijn waarschijnlijk ook snel achterhaald als de kwantumcomputer doorbreekt.

Het ontwikkelen van een kwantumcomputer is wel enorm lastig en daarom is het goed dat verschillende partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling en experts over de hele wereld samenwerken. Investeringen zoals die van Microsoft helpen daar enorm bij.

 

Microsoft werkt inmiddels als sinds 2005 zelfstandig aan de kwantumcomputer maar nu worden de investeringen flink opgeschroefd, omdat de kwantumcomputer werkelijkheid te maken.