2min

Yahoo heeft een waarschuwing de deur uitgedaan waarin het melding maakt van een grote hack op het bedrijf, deze zou plaatsgevonden hebben in augustus 2013 en daarbij zouden maar liefst 1 miljard gebruikersaccounts zijn buitgemaakt. Daarmee is het de grootste datadiefstal ooit.

Het is niet de eerste keer dat Yahoo negatief in het nieuws is rond een hack waarbij gegevens van gebruikers zijn buitgemaakt. In september maakte het bedrijf bekend dat het in 2014 was gehackt en toen waren de gegevens van zo’n 500 miljoen gebruikers buitgemaakt. Nu doet het bedrijf daar nog een schepje bovenop, nu duidelijk is dat ze ook in 2013 zijn gehackt en er toen nog veel meer data is buitgemaakt.

Sinds afgelopen zomer zit Yahoo in een overnameproces waarbij Verizon Communications het bedrijf zou willen overnemen, toen de informatie over de eerste hack naar buitenkwam liet Verizon weten dat het de zaak ging onderzoeken, maar dat het mogelijk niet langer bereidt was om zoveel te betalen.

Mogelijk heeft uitgebreid onderzoek van Verizon nu ook de tweede hack aan het licht gebracht. Het bedrijf zegt nu dat ze deze nieuwe ontwikkeling gaan evalueren en meenemen in hun uiteindelijke conclusie over de overname. Het is dus nog niet zeker dat Verizon de overname gaat doorzetten, al heeft Verizon inmiddels alle mogelijkheden gehad om de stekker te trekken uit dit plan. Het bedrijf lijkt dus door te willen zetten, maar mogelijk voor een fors lager overnamebedrag.

Alle Yahoo-gebruikers zijn nu verplicht om hun wachtwoord aan te passen, gebruikers die hun wachtwoord voor meerdere diensten gebruiken worden aangeraden om overal hun wachtwoord te herzien. De vraag is nu hoe goed Yahoo zijn beveiliging op orde heeft en of het dat de afgelopen jaren wel serieus genomen heeft. Zo wist Yahoo al veel langer van de hack in 2014, maar heeft het deze lange tijd stilgehouden. Daar is het bedrijf nu ook voor aangeklaagd. Yahoo stelt dat er vooralsnog geen creditcardgegevens zijn buitgemaakt omdat die elders worden opgeslagen.