2min

Het blijkt dat zo’n 36 procent van de kantoormedewerkers het oneens is met de aankomende aftapwet. Dit blijkt uit een onderzoek van BIT omtrent deze verandering.

Onlangs werd de nieuwe aftapwet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Deze wet is een aanvulling op de wet uit 2002. Dit houdt in dat de AIVD nog meer bevoegdheden krijgt om het internet in Nederland af te tappen. Ze mogen onder andere een verdacht systeem hacken om bewijzen te verzamelen. Het doel hiervan is om terrorisme te voorkomen. Internet Service Provider BIT deed hierover onlangs een onderzoek onder zo’n 1000 Nederlandse kantoormedewerkers.

Hieruit blijkt dat 36 prcoent van de werknemers het oneens is met de wet. Daarnaast blijkt 39 procent er geen moeite mee te hebben en de overige 25 procent zit er tussenin. Zij weten nog niet wat ze ervan moeten vinden. Verder moesten veel mensen nog voorgelicht worden over de wet, 41 procent wist niet dat de wet bestond.

Naast vele kantoormedewerkers zijn er ook andere partijen fel tegen deze nieuwe wet. Waaronder groeperingen als Privacy First, Bits of Freedom en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Zij overwegen zelfs een rechtszaak. Ook Alex Bik, CTB bij BIT, is sceptisch:

”De aftapwet schendt de privacy van de burgers. Het feit dat men niet goed op de hoogte is van de aftapwet en consequenties, is een zorgwekkend gegeven. Werknemers reageren laconiek op het idee dat de geheime diensten ongeremd in een ieder zijn e-mail kan. Toch kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties zullen hun IT liever onderbrengen in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse IT-sector. De IT- en datacentersector vormen inmiddels de derde mainport van Nederland en is goed voor een gigantisch aantal banen. Daar moeten we gebruik van maken in plaats van afbreuk aan doen.”