1 min

Tags in dit artikel

,

Het aantal transistors dat een processor kan huisvesten, hangt voor een belangrijk deel samen met het productieproces waarop ze gebakken zijn. Althans, dat was tot nu toe het geval. Nu we langzaam maar zeker richting de 5 nanometer-procedé’s gaan, gaat ook het gebruikte materiaal een rol spelen. Silicium kan eigenlijk niet gebruikt worden voor productieprocessen die nog kleiner zijn. Engadget meldt nu dat enkele onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben ontdekt dat het toevoegen van twee nieuwe materialen de levensduur van silicium kunnen verlengen.

Het gaat hier om twee halfgeleiders: hafnium diselenide en zirconium diselenide. Deze grondstoffen kunnen namelijk flinterdun gemaakt worden. Veel dunner dan dat kan bij silicium. Men heeft het over een minimale dikte van slechts drie atomen dik. Daarnaast isoleert het materiaal van zichzelf nog beter dan silicium. Dat betekent dat het stroomverbruik omlaag kan.

Met de twee nieuwe halfgeleiders moet het mogelijk zijn om transistors te maken die tien keer kleiner zijn dan de kleinst mogelijk transistors die je met alleen silicium kunt maken. Dit alles moet uiteindelijk apparaten opleveren met zowel meer rekenkracht als een efficiënter gebruik van de stroomvoorziening.

We zijn er nog niet

De onderzoekers geven overigens wel meteen aan dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. Met name de contacten tussen de transistors zijn een uitdaging. Deze contacten zijn sowieso al niet eenvoudig om te ontwikkelen, maar wordt natuurlijk nog lastiger als de schaal kleiner wordt.