2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft officieel zijn Archive Blob Storage onthuld. Het wordt een aanvulling op Cool Blob Storage dat het Amerikaanse bedrijf vorig jaar al onthulde als een manier voor klanten om de gegevens die ze nauwelijks of minder gebruiken op te slaan in de cloud. Archive Blob Storage gaat nog een stap verder.

Archive Blob Storage wordt volgens ITPro gelanceerd als een manier om de kosten van dataopslag, waaronder gegevens rond medewerkers, medische dossiers, klanten, financiële administratie en back-ups te drukken.  Hoe duur deze vorm van opslag wordt is nog niet bekend, maar volgens Microsoft zal het wel een van de goedkopere opslagdiensten worden.

“Er wordt behoorlijk wat data voor langere tijd opgeslagen om tegemoet te komen aan zakelijke continuïteit en compliance-eisen, maar die gegevens worden nauwelijks gebruikt,” aldus Kumail Hussain, senior program manager van Microsoft. Daarvoor is dus een schaalbare, maar tegelijk kostenefficiënte oplossing nodig. Microsoft denkt die te bieden middels de Archive Blob Storage.

Tegelijk ziet het bedrijf ook toekomstig nut voor de data die nu als nutteloos gezien worden, maar wel bewaard moeten worden. Hussain: “recente en aankomende doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie en data-analytics kunnen de waarde van gegevens onthullen, die eerder wellicht als waardeloos gezien werden.”

De dienst wordt beschikbaar gemaakt voor alle Blob Storage accounts en staat klanten toe grote hoeveelheden gegevens op te slaan. Ook heeft Microsoft bekend gemaakt dat er een publieke preview van Blob-Level Tiering beschikbaar wordt gemaakt. Klanten kunnen kiezen hoe hun data beheerd wordt op de niveaus: hot, cool en archive. Elk daarvan biedt weer een eigen niveau van beschikbaarheid en bereikbaarheid.