3min

Het eerste schaap is over de dam. Axis heeft een compleet nieuwe interface geïntroduceerd voor zijn IP-camera’s, die is gebaseerd op HTML5. Daarmee komt er een einde aan de afhankelijkheid van Internet Explorer en ActiveX, verouderde technologieën waar vrijwel de hele IP-cameramarkt nog van afhankelijk is.

Eigenlijk is het een wonder te noemen dat het nog steeds werkt. Vrijwel alle IP-camerafabrikanten zijn voor het tonen van videobeelden afhankelijk van Internet Explorer en een ActiveX-component: sterk verouderde technologieën met de nodige beveiligingsrisico’s. HTML5 is inmiddels al enkele jaren een goed alternatief, maar de IP-camerafabrikanten wilden maar niet overstappen. Axis is nu als één van de eerste volledig overgestapt en alle camera’s van het merk die de afgelopen jaren zijn verschenen, kunnen worden bijgewerkt met nieuwe firmware, waarbij de interface wordt bijgewerkt naar HTML5.

Met de nieuwe HTML5-interface, is de eindgebruiker en beheerder niet meer afhankelijk van Internet Explorer of ActiveX, maar kan gewoon Chrome, Edge, Firefox of Safari worden gebruikt. Het werkt zelfs op smartphones en tablets. Hopelijk is dit een signaal naar de rest van de markt om het voorbeeld van Axis te volgen.

Techzine heeft op het partnerevent van Axis de nieuwe interface gezien en het is een welkome vernieuwing. Dat bracht ons ook meteen in de gelegenheid om er wat dieper op in te gaan. Bijvoorbeeld of er nu ook ondersteuning is voor nieuwe codecs, zoals H.265.

Axis heeft laten weten dat ze bepaalde camera’s hebben die H.265 ondersteunen, maar dat ze zelf nog niet heel erg tevreden zijn met de nieuwe codec. Deze is namelijk vooral ontwikkeld met het idee in het achterhoofd om de compressie te verbeteren voor de broadcastingindustrie, zodat bijvoorbeeld Netflix en YouTube hun video’s nog compacter kunnen aanbieden. Volgens Axis is de nieuwe codec minder geschikt voor live beelden, omdat het lastig is om ruis te onderdrukken bij de H.265 codec. Het bedrijf hoopt met nieuwe ontwikkelingen dit in de toekomst wel goed te kunnen gebruiken en de codec breder aan te kunnen bieden, maar hiervoor is meer tijd nodig.

Bandbreedte besparen met Zipstream

Gebruikers die vragen naar H.265 om bandbreedte en opslagcapaciteit te sparen, verwijst Axis naar zijn Zipstream-functionaliteit. Hiermee is het mogelijk om statische pixels beter te comprimeren of, als er helemaal geen beweging wordt waargenomen, het beeld terug te schakelen van 30 frames per seconde naar 1 frame per seconde. Dit scheelt enorm veel bandbreedte en opslagcapaciteit. Mocht er beweging in beeld worden gedetecteerd, dan springt de camera wel direct terug naar 30 frames per seconde. Tot slot is het decoderen van meerdere videostreams op de hedendaagse PC platformen zonder H.265 hardware acceleratie niet efficient en daarmee voor surveillance nog niet geschikt.

We hebben de feature even kunnen testen tijdens de partnerdag, die standaard ingeschakeld staat op low. We hebben deze ook getest op extreme en high, in combinatie met een QHD-camera. Hierbij waren er bij de extreme-instelling veel artifacts te zien, waardoor we die instellingen dan ook zeker niet aanraden. Bij high waren de artifacts redelijk beperkt en daarmee kan wel flink wat bandbreedte en opslagcapaciteit worden bespaard.