2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De patentstrijd tussen Apple en Samsung woedt al jaren. Vandaag is er weer een nieuwe ronde begonnen. Vorig jaar kreeg Apple in een zaak rond inbreuk op drie patenten gelijk: Samsung zou hiervoor een schadevergoeding moeten betalen. Nu heeft een rechter besloten dat ook over de manier waarop de schadevergoeding berekend wordt, een zaak gevoerd moet worden.

Dat lezen we vandaag op de site CNet, waar de beslissing van de Amerikaanse rechter, Lucy Koh uitgebreid geanalyseerd wordt. “The Court finds that the jury instructions given at trial did not accurately reflect the law and that the instructions prejudiced Samsung by precluding the jury from considering whether the relevant article of manufacture… was something other than the entire phone,” schrijft rechter Lucy Koh in haar bevel. Daarmee krijgt Samsung voor een deel zijn zin in deze specifieke zaak.

Strijd sinds 2012

Apple en Samsung voeren al sinds 2012 strijd over patenten. Een aantal van die zaken draait om inbreuk die gemaakt zou zijn op ontwerppatenten van Apple. Het Amerikaanse bedrijf kreeg gelijk en kreeg door de jury een schadevergoeding toegewezen. Maar Samsung was het daar niet mee eens: het bedrag zou te hoog zijn en gebaseerd op de omzet die Samsung op een compleet product gedraaid had.

Wat Samsung betreft, en die lijn wordt gevolgd door rechter Koh, worden de patenten van Apple waar inbreuk op gemaakt zou zijn slechts voor een deel gebruikt in zijn apparaten. En dus zou het ook geen volledige schadevergoeding hoeven betalen. Om te bepalen hoe hoog de daadwerkelijke schadevergoeding moet zijn, wordt nu dus een nieuwe zaak gevoerd.

Rechter Koh heeft Apple hierbij aangewezen als de partij die aannemelijk moet maken voor welk deel van de omzet van Samsung de specifieke patenten waar inbreuk op gemaakt is, verantwoordelijk zijn. Dat kan nog ingewikkeld worden en dus gaan we ook deze zaak met veel interesse volgen. Het verandert immers de manier waarop er in de Verenigde Staten bij dit soort patentzaken naar schadevergoedingen gekeken wordt.