2min

Ieder jaar maken smartphonefabrikanten de camera’s voor hun vlaggenschepen wat beter om goede foto’s te realiseren. Soms wordt er daarbij kunstmatige intelligentie gebruikt. Maar de afbeeldingen lijken nog niet op de kwaliteit die dure fototoestellen leveren. Onderzoekers lijken daar wat verandering in te kunnen brengen, aangezien zij een neuraal netwerk ontwikkelden dat foto’s gemaakt met telefoons de kwaliteit geeft van digitale spiegelreflexcamera’s.

Hiervoor trainden de wetenschappers een deep learning-systeem. Ze gaven dit systeem twee dezelfde foto’s: eentje gemaakt met een smartphone en eentje gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera. Zo ontstond er een geavanceerder systeem waarbij twee sets afbeeldingen van verschillende camera’s nodig zijn om te begrijpen hoe de kwaliteit aangepast moet worden. Dit houdt in dat als er een foto toegevoegd wordt er een bepaalde kwaliteit die er voor ogen is gerealiseerd kan worden. Op een speciale website is dat al te proberen.

Resultaat en volgende stappen

Toch zijn de resultaten nog niet altijd optimaal te noemen. De gepubliceerde foto’s tonen weliswaar betere kwaliteit, maar er is een groene tint na bewerking te zien. Anderzijds is er bij sommige voorbeelden ook wat detailverlies waarneembaar. Toch weet de tool zijn streven te halen. Het enige wat niet lukt is het toevoegen van details die een camera mogelijk miste. Vooral bij smartphones die een wat minder goede camera hebben is het resultaat zichtbaar.

De onderzoekers hebben zich al wat nieuwe doelen voor het neuraal netwerk opgelegd. Zo zijn ze van plan dat de tool de omstandigheden aan kan passen. De kunstmatige intelligentie moet een foto met veel regen eruit laten zien alsof het een zonnige dag was. Daarmee wordt de daadwerkelijk foto weliswaar aangepast naar iets wat er niet was, maar dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je jouw regenachtige vakantie er wat leuker uit wil laten zien. Hieronder wat resultaten per smartphone-camera.

Huawei P9 Leica Camera

HTC One M9 Camera

Nexus 5X Camera