2min

Nvidia heeft een kunstmatige intelligentie (AI) onthuld (pdf) die in staat is om afbeeldingen met foto-kwaliteit te creëren van mensen die niet bestaan. De resultaten van de onderzoekers tonen aan dat de grens tussen fictie en werkelijkheid door AI moeilijk waar te nemen kan zijn.

Om een dergelijke resultaat te realiseren maakten de onderzoekers een global adversarial network (GAN) om met twee AI-systemen de foto’s van hoge kwaliteit te maken. De machines verdelen het werk onder afbeeldingen creëren en afbeeldingen beoordelen, om een optimaal resultaat te kunnen behalen. In eerste instantie begon het werk door foto’s in te voeren van bestaande celebrities.

Resultaat

Vervolgens werd de AI getraind om geleidelijk de resolutie toe te laten nemen totdat er erg realistische foto’s gemaakt werden. Met wat extra aandacht naar de foto van een nep persoon kijken zal ervoor zorgen dat er wat afwijkingen te zien zijn, maar een gemiddeld persoon zal met een snelle blik waarschijnlijk denken aan een echt persoon.

Over de uiteindelijk toepassing van de AI kan gespeculeerd worden. Sommige personen willen bijvoorbeeld er anders uitzien op social media omdat ze zich voor willen doen als iemand anders of niet tevreden zijn over hun uiterlijk. De resultaten van de AI kunnen in ieder geval een foto maken die geschikt is als profielafbeelding voor diverse social media.

Ontwikkeling AI

Tegelijkertijd tonen de onderzoekers aan dat er weer het randje van AI opgezocht wordt. Eerdere resultaten van de technologie waren bijvoorbeeld in staat om van een simpele tekening een kunstwerk te maken. Er zijn ook personen die vrezen dat AI te slim wordt, waardoor het een bedreiging voor de mensheid vormt. Tesla-CEO Elon Musk vergeleek het bouwen al eens met het oproepen van demonen. De topman riep in juli mede daarom op tot regulering van AI.