2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mozilla maakt het gebruik van Firefox meer een privé-ervaring dan eerst. Daarvoor maakt de ontwikkelaar gebruik van ideeën van Tor, de browser waarmee mensen het dark web bezoeken. Onderdeel van de aanpassingen is het weghalen van ‘canvas fingerprinting’.

Dat maakt Mozilla vandaag bekend. Middels de functie ‘canvas fingerprinting’ kunnen gebruikers over meerdere websites gevolgd worden, zonder dat daarvoor cookies geplaatst hoeven te worden. Dat doet zo’n beetje elke site en is mogelijk doordat iedereen een unieke ID toegewezen krijgt. In vrijwel elke grote browser wordt de techniek toegepast, zodat er een beter beeld van gebruikers ontstaat.

Gemeenschappelijk doel

De Mozilla Foundation zegt dat al zijn ontwikkelaars eraan toegewijd zijn om mensen er bewust van te maken wat er met hun gegevens gebeurt. Ook wil de stichting ervoor zorgen dat mensen meer controle krijgen over hun eigen data en dat kan alleen door bewustwording en online anonimiteit mogelijk te maken.

Dat doet Mozilla niet alleen door functies als ‘canvas fingerprinting’ te verwijderen, maar ook door tools te lanceren. Zo kwam Mozilla-ontwikkelaar Hang Do Thi Duc al met de tool Data Selfie, waarmee je een duidelijk beeld krijgt wat voor informatie je bijvoorbeeld aan Facebook geeft.

Relatief kleine impact

Volgens de site Thread Post is het idee van Mozilla mooi, maar heeft het een relatief kleine impact op de browser privacy van gebruikers. Je deelt immers al je IP-adres met websites en accepteert cookies van elke mogelijke website die je bezoekt. Uiteindelijk lijkt de invloed daardoor relatief klein te zijn.

Toch geloven de ontwikkelaars hier wel in. “In Tor Browser hebben we ervoor gekozen om de canvas te vullen met ‘witte’ data, tot de gebruiker permanent toestemming geeft om canvastoegang te verlenen aan sites,” aldus de ontwikkelaars. Nu komt die functie ook naar Firefox.