2min

Na de Panama Papers hebben we nu de Paradise Papers vol fiscale constructies. Zoals te verwachten was vallen ook hier de namen van tech-giganten. Apple is de eerste multinational die opvalt. Zoals wij al eerder berichtten ontstond er in 2013 rumoer omtrent de belastingpositie van Apple. Een Amerikaanse Senaatscommissie ontdekte toen dat Google in Amerika belasting ontweek en in Europa kwamen Apple en Ierland onder vuur van de Europese commissie te liggen over hun belastingaanslagen. Over de Europese navorderingen lopen nu nog hoogoplopende conflicten.

Nu blijkt uit de Paradise Papers dat Apple na het rumoer in Amerika en Ierland een nieuwe thuishaven voor haar winsten had. Apple heeft liefst honderdachtentwintig miljard dollar gestald in het autonoom geregeerde belastingparadijs Jersey. Deze fiscale constructie is pikanter dan op het eerste gezicht lijkt.

Wat zijn de achtergronden bij deze fiscale constructie van Apple?

Jersey is de ogen van veel financieel specialisten een belastingparadijs. Zo geldt voor veel winsten een tarief van 0 of 10%. Hoewel er ethisch van alles over beweerd kan worden is het juridisch niet strafbaar om een belastingconstructie op te zetten. Toch is deze situatie wat minder standaard. Het ethisch aspect speelt daarbij zeker een rol. Is het wenselijk dat één van de rijkste bedrijven ter wereld de belastingdruk zo laag mogelijk houdt? Is het acceptabel dat zo’n groot bedrijf zo min mogelijk betaalt aan de landen waar haar klanten zich bevinden?

Pijnlijk is ook dat na de discussie in Ierland nu weer een Europees belastingprobleem zal ontstaan (Jersey is een autonoom regerend bezit van Engeland). Patenten, belastingen en privacy zorgen al voor spanning tussen Apple en de EU. Door deze ontdekking zal de spanning toenemen. Ook in Amerika zal deze onthulling niet goed vallen. Apple is namelijk verhoord door de Senaatscommissie. Apple verklaarde toen dat zij geen belastingontwijking meer pleegde. Daarnaast verklaarde zij onder meer dat zij geen intellectuele eigendommen ‘off shore’ had gestald voor belastingdoeleinden. Deze verklaringen blijken nu niet juist. Hier zal de Senaat ongetwijfeld actie op ondernemen. Overigens is Apple niet de enige tech-naam in de Paradise Papers. Zo wordt ook Google genoemd.