2min

Duitsland is van plan om in 2025 20 miljard euro geïnvesteerd te hebben in een upgrade voor zijn nationale breedband. Dat blijkt uit een document van de vier politieke partijen die een coalitie proberen te vormen, dat Reuters inzag. Onze oosterburen liggen achter op andere geïndustrialiseerde landen wat betreft digitalisering.

De vier partijen schrijven in het gezamenlijke document dat het upgraden van breedband een prioriteit wordt van de te vormen regering. Daaronder vallen het CDU van bondskanselier Angela Merkel en diens Beierse zusterpartij, de rechts-liberale Freie Demokraten Partei en de Groenen. Politici worden geconfronteerd met oproepen om hun investeringen op te voeren om een verlies aan industrieel concurrentievermogen te voorkomen. Door investeringen in breedband moet het verbinden met het netwerk sneller worden gemaakt.

Onenigheid

De twee kleinere partijen, de FDP en de Groenen, willen dat de overheid zijn belang in Deutsche Telekom verkoopt om de upgrade te financieren. Toch was er in het document niets te zien over een dergelijke verkoop. Over dit punt zijn de vier partijen het voorlopig nog niet eens. Zo wil de FDP af van het volledige belang, en wel 31,9 procent, in Deutsche Telekom. De Groenen zien liever dat 14,5 procent direct gecontroleerd wordt door de overheid bij een staatsontwikkelingsbank, waarmee er 10 miljard euro opgehaald wordt.

De conservatieven van Merkel willen 3 miljard euro per jaar uit het budget verdelen om een 5G-netwerk te bouwen dat een aanvulling vormt op de glasvezel-push. Merkel en haar partij vinden de overheidsfinanciën sterk genoeg. Vanuit deze kant wordt dan ook niet gedacht aan een verkoop van bezittingen. Het is dus nog even afwachten hoe de daadwerkelijke invulling eruit komt te zien. Over het algemeen zijn de verwachtingen omtrent de coalitiegesprekken dat ze moeilijk zullen verlopen, aangezien de standpunten van de politieke partijen op meerdere gebieden uit elkaar lopen.