Microsoft kondigt na platinum lidmaatschap preview van Azure Database voor MariaDB aan

Microsoft sluit zich als platinum sponsor aan bij de MariaDB Foundation, waardoor de technologie gepromoot zal worden en het ondersteunen van continuïteit en samenwerking voor de open-source community onderstreept wordt. Tegelijkertijd kondigt de techgigant een preview van Azure Database voor MariaDB aan.

De onthulling vond plaats tijdens de Connect ontwikkelaarsconferentie van Microsoft. Het bedrijf belooft spoedige beschikbaarheid van de preview, die volledig gemanaged en cloud-hosted zal zijn. Dit is een interessante ontwikkeling in vergelijking met een zelfde soort onthulling tijdens dezelfde beurs een jaar eerder. Toen kondigde Microsoft aan toe te treden als lid van de Linux Foundation.

Open-source

Azure werd ook ontwikkeld om open-source omgevingen te promoten en dat zal met de nieuwe ontwikkeling blijven gebeuren. Klanten kunnen op deze manier apps draaien zoals zij dat willen. Dit betekent MySQL- en MariaDB databases op Linux- en Windows -hosts. Rohan Kumar, General Manager voor Database Systems bij Microsoft, geeft aan dat ontwikkelaars voortaan hun favorite database kunnen gebruiken als een volledig beheerde service op Microsoft Azure, die spoedig MariaDB zal bevatten.

Kumar noemt het toetreden tot de MariaDB Foundation als een platinum lid een natuurlijke volgende stap voor Microsofts open-source reis. MariaDB Foundation denkt dan ook dat er innovatie kan blijven plaatsvinden en dat het MariaDB kan helpen om MySQL de primaire database keuze voor Linux-distributies te laten worden. Daarnaast zal Microsoft meer leren over de technologie, waarbij de MariaDB Foundation zal helpen.

Deelnemers

Er zijn dan ook al patches vanuit de techgigant geweest die MariaDB’s compatibiliteit op Windows verbeteren. Bij MariaDB heerst de overtuiging dat deze samenwerking verdere adoptie op alle mogelijke platformen aandrijft. Microsoft is dan ook niet de enige platinum sponsor. Ook Alibaba Cloud, Booking.com en Tencent Cloud vallen onder het rijtje. IBM steunt de non-profit eveneens, al gebeurt dat als gold sponsor.