Google Cloud Platform maakt gebruik GPU’s stuk goedkoper

Google laat door middel van een blogbericht weten dat klanten voortaan minder geld uit zullen geven aan het gebruik van GPU’s. Nvidia’s Tesla grafische processoren gebruiken met de Compute Engine kan door de stap tot 36 procent goedkoper uitvallen. Ook lokale SSD’s worden in prijs verlaagd.

In de Amerikaanse regio’s betekent de aankondiging dat de wat oudere K80 GPU’s voortaan 0,45 dollar per uur kosten. De nieuwere en tegelijkertijd krachtigere P100 machines zullen 1,46 dollar per uur kosten. Er is daarbij een betaalmodel per seconde mogelijk, een optie die Google in september voor Cloud Platform bekendmaakte.

Betekenis

De techgigant omschrijft dat goedkopere GPU’s gebruikers in staat stelt om zeer geparallelliseerde compute-taken uit te voeren op GPU’s met krachtige prestaties. Specifiek staat Google toe om virtual machines-vormen te maken met het juiste aantal vCPU’s, GPU’s en memory. Het is daarbij tevens mogelijk om gebruik te maken van 3TB lokale SSD.

Google zal dan ook de prijs voor het gebruik van de SSD’s een verlaging geven, zodat er snelle diskprestaties gerealiseerd kunnen worden. De afname komt neer op bijna 40 procent, in de VS een prijs van 0,048 per GB. Met beide prijsverlagingen wil Google zijn klanten nieuwe kansen bieden en helpen bij het oplossen van zakelijke-, engineering en wetenschappelijke problemen.

Allerlei beroepsgroepen, zoals wetenschappers en engineers, hebben dergelijke computerkracht nodig voor hun werkzaamheden. Met de Nvidia Tesla GPU’s duren taken in plaats van dagen soms uren, legt Google uit. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de workload is, Google Cloud Platform kan de juiste hoeveelheid kracht leveren.

Verwachting

Wellicht dat de aankondiging van Google te maken heeft met de aankomende ontwikkelaarsconferentie van AWS. Volgende week zal de beurs plaatsvinden in Las Vegas, waar waarschijnlijk naast aankondigingen over kunstmatige intelligentie en machine learning ook prijsreducties op de planning staan. Techzine is op deze conferentie aanwezig en zal over de ontwikkelingen schrijven.