2min

Voor het eerst is de bitcoin meer dan 8.000 dollar waard. Daarmee wordt de munt steeds interessanter voor investeerders en ook voor dieven. Kwaadwillenden hebben nu 31 miljoen dollar buitgemaakt bij het bedrijf achter de cryptovaluta tether. De vraag is echter of er echt diefstal was, of dat tether zelf verantwoordelijk is.

“Gisteren ontdekten we dat er fondsen uit de tether treasury wallet gestolen zijn door een externe hacker. Er is op 19 november 2017 in totaal 30.950.010 Amerikaanse dollar buitgemaakt en overgeboekt naar een ongeautoriseerd bitcoin-adres,” schrijft het bedrijf in een statement op zijn website.

Tether zelf schuldig?

In een reactie op de diefstal heeft Tether de tokens aangemerkt. Dat houdt in dat het ze zal volgen en de dieven er daarmee van weerhoudt ze te gebruiken binnen zijn dienst. Ook zegt Tether te proberen de tokens terug te krijgen. Voor partners is de software tijdelijk niet te gebruiken.

Tether zegt zelf het incident te onderzoeken en met een software-update te komen voor Omni Core. Dat is de software die partners van Tether kunnen gebruiken om het ecosysteem te kunnen gebruiken. Maar – en hier wordt het interessant – een van die partners is Bitfinex. Dat verloor een jaar gelden bij een hack 119.756 bitcoin (toen 72 miljoen dollar waard, maar vandaag 950 miljoen dollar).

Volgens Coindesk stelt dat vragen over de relatie tussen die twee bedrijven. Naar verluidt hebben ze dezelfde eigenaar en spannen de twee bedrijven samen om de markt te beïnvloeden. Er gaan verschillende theorieën rond dat de diefstal geen ongeluk was, maar dat Tether zelf verantwoordelijk is.

Of dat ook echt zo is, is moeilijk te bewijzen. De waarde van één tether is gelijk aan die van één dollar. Daardoor fluctueert deze niet zoveel als de bitcoin en is de controle hierover in handen van een enkele partij. Dat perkt ook meteen de voordelen van cryptocurrencies in, die juist zo populair zijn doordat ze sterk leunen op blockchain.