Nieuwe diensten voor Microsoft Azure gaan concurrentie met VMware en AWS aan

Microsoft richt zijn vizier op VMware en AWS met de aankondiging van twee nieuwe diensten voor Azure. Bedrijven kunnen straks een groter deel van hun workload overzetten naar de clouddienst van Microsoft. Op dit moment verkeert het geheel in de testfase.

De Amerikaanse technologiereus kondigde vandaag de diensten aan. Beiden zijn erop gericht om de functionaliteit van de Microsoft cloud te vergroten en zoveel mogelijk functionaliteiten bijeen te brengen op de eigen servers.

Migratie naar Azure

De eerste dienst draait op VMware’s virtualisatietechnologie en wordt gecombineerd met de bare metal servers van Microsoft. Middels de nieuwe diensten moeten klanten hun applicaties die vertrouwen op de VMware stack makkelijker kunnen overzetten naar Azure. Op die manier kunnen de voordelen van diensten in die datacenters beter benut worden, zonder dat complete systemen opnieuw opgebouwd moeten worden.

Deze dienst moet in de loop van 2018 voor iedereen beschikbaar zijn en mikt duidelijk op VMware Cloud on AWS. Deze dienst is onderdeel van de strategie van Amazon om meer grote bedrijven over te halen naar zijn eigen clouddienst. Dat Microsoft nu met een soortgelijke dienst komt, maakt de kans in elk geval kleiner dat mensen om deze reden zouden migreren.

Makkelijk verhuizen

Verder is er nog een dienst gelanceerd, Azure Migrate, die het makkelijker maakt voor mensen om VMware workloads naar de cloud te brengen, zonder dat daarvoor een speciale dienst gebruikt hoeft te worden. Deze dienst is vanaf volgende week gratis beschikbaar. Het gaat om software die alle VMware workloads op een server analyseert en vervolgens een manier biedt om de applicaties naar de publieke cloud over te zetten.

Met deze aankondiging gooit Microsoft de handschoen voor de neus van Amazon neer. AWS organiseert volgende week een belangrijke ontwikkelaarsconferentie,  re:Invent in Las Vegas, waar nieuwe diensten en features onthuld zullen worden. Wat Microsoft betreft is dat dus geen reden tot zorg, het graaft die strijdbijl liever zelf op dan dat het wacht op AWS.