2min

Android is het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld. Het staat op zo’n 85 procent van alle smartphones die in omloop zijn. Dat hackers en andere kwaadwillenden zich voornamelijk op Android richten is zo bezien niet heel vreemd. Volgens onderzoekers van G Data neemt het aantal bedreigingen echter in alarmerend tempo toe.

Beveiligingsexperts van G Data hebben in het derde kwartaal van 2017 maar liefst 810.695 malwarebestanden aangetroffen die zich specifiek op Android richten. Dat is 17 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar en daarmee neemt de dreiging enorm toe.

Elke 10 seconden nieuwe malware

Dit jaar ontdekten onderzoekers van G Data in totaal 2.258.387 nieuwe malware-vairanten die zich specifiek op Android richten. Sinds juni zijn elke dag gemiddeld 8.815 nieuwe vormen van malware gespot. Elke 9,8 seconden komt er dus nieuwe malware uit die zich op Android richt.

Om hier iets tegen te kunnen doen, is het meer dan ooit van belang om beveiliging te installeren op een smartphone. G Data Mobile Internet Security wordt als een van de beste beveiligingsproducten voor Android genoemd, onder meer wegens de detectie van en bescherming tegen malware.

Toestel up-to-date

Het is verder van groot belang om te zorgen dat een toestel altijd up-to-date is. Problematisch is dat veruit de meeste Android-toestellen niet draaien op de meest actuele versie. Waar Google wel geruime tijd beveiligingsupdates uitbrengt, is het aan fabrikanten om die naar gebruikers uit te rollen.

Het gevolg daarvan is dat tot nu toe ongeveer 21 procent van de toestellen op Android Nougat draait, de zevende versie van het besturingssysteem.  Android 8.0 Oreo wordt nog uitgerold en staat pas op 0,3 procent van alle apparaten. Past met Oreo wordt het voor Google makkelijker om updates naar toestellen uit te brengen, zonder dat het op de fabrikant hoeft te steunen.