2min

Er zijn details over de licentiekosten die Qualcomm wil rekenen voor het gebruik van zijn 5G-technologie. De Amerikaanse chipfabrikant zal dezelfde tarieven hanteren als bij 4G. Daarmee is Qualcomm overigens de tweede fabrikant die een tarief vastlegt voor het gebruik van de technologie.

Dat blijkt uit de website van Qualcomm. De zet is enigszins opmerkelijk, omdat het 3GPP-instituut nog werkt aan de standaard. Het is zodoende nog niet helemaal zeker welke patenten gebruikt worden voor 5G-communicatie. Afhankelijk daarvan zullen er licentiekosten betaald moeten worden aan bepaalde fabrikanten.

Opbouw tarieven

Bedrijven als Ericsson en Qualcomm leveren een significante bijdrage aan de ontwikkeling van draadloze communicatietechnologieën. Bepaalde patenten in handen van die bedrijven zijn noodzakelijk om draadloze communicatie aan het werk te krijgen en daarom moet er voor elk apparaat dat daar gebruik van maakt betaald worden.

Afgelopen maart liet Ericsson weten dat het licenties geeft op 5G-technologie voor 5 dollar per apparaat. Tegelijk maakte het bekend dat voor opkomende markten, waaronder Afrika en delen van Azië, de kosten lager liggen en kunnen zakken naar 2,50 dollar per apparaat. Qualcomm hanteert iets andere prijzen.

Het heeft vandaag bekend gemaakt dat de licenties op zijn patenten voor 2,275 procent van de groothandelsprijs van een smartphone afgenomen mogen worden. Als een smartphone meerdere communicatietechnieken, waaronder 2G, 3G, 4G en dus ook 5G gebruikt, moet er 3,25 procent van de groothandelsprijs betaald worden. De groothandelsprijs wordt gedefinieerd als 65 procent van de adviesprijs van een apparaat.

Afgezien van deze percentages, hanteert Qualcomm ook een maximumprijs voor het gebruik van de patenten. Maximaal moet er 16,25 dollar – ofwel 13,67 euro – betaald worden voor het gebruik van de patenten. Hoeveel patenten er precies in handen van Qualcomm zijn voor dit soort technologie is niet bekend, maar naar het schijnt zijn het er tientallen.

Kritiek op licentiekosten

Momenteel is er fikse kritiek op de licentiekosten die Qualcomm rekent. Onder meer in de Verenigde Staten, Europa en China worden er zaken tegen de chipfabrikant gevoerd, die zijn marktpositie zou misbruiken om de concurrentie actief te benadelen. Afgezien daarvan is er een conflict met Apple, dat vindt dat er honderden miljoenen dollars te veel zijn gerekend voor de Qualcomm-licenties.

Tegen die achtergrond is er ook nog de overnamepoging van Broadcom, dat 130 miljard dollar wil neertellen voor de overname van Qualcomm én NXP. Dat bod werd door Qualcomm afgewezen, maar naar het schijnt overweegt Broadcom nu een hoger bod om het bedrijf alsnog overstag te laten gaan.