2min

Als je van plan bent om een hele bitcoin te kopen, dan betaal je daar vanaf nu meer dan 10.000 dollar (8400 euro) voor. Daarmee heeft de virtuele munt de mijlpaal gehaald die de afgelopen dagen verwacht werd. Gisteren berichtten we nog dat het bedrag eraan zat te komen.

De statistieken van Coin Market Cap laten zien dat de cryptocurrency de grens gepasseerd is. Op het moment van schrijven zien we zelfs een waarde van 10.064 dollar. Het nieuws volgt enkele dagen na een eerdere mijlpaal. De grootste cryptomunt tikte op 26 november nog voor het eerst 9000 dollar aan.

Coin Market Cap is niet de enige die meer dan 10.000 dollar voor een bitcoin hanteert. Ook wisselkantoor Cex vraagt iets meer dan 10.000 dollar voor de virtuele munt. Toch duurt het nog even voordat andere beurzen ook het bedrag vragen. Op bijvoorbeeld wisselkoers.org zien we momenteel nog een waarde van minder dan 10.000 dollar.

Een mogelijke oorzaak van de snelle stijging in de afgelopen dagen is een toename van het aantal klanten bij de beurs Coinbase. Tussen woensdag en vrijdag registreerden 100.000 nieuwe accounts zich. Daarmee is het gebruikersaantal op 13,1 miljoen gekomen, in vergelijking met 4,9 miljoen een jaar eerder. Daarnaast komen in de tweede week van december bitcoin-futures uit, wat ook voor de forse groei kan zorgen.

Positieve en negatieve berichtgeving

Tegelijkertijd is het de vraag hoe de waarde zich verder zal ontwikkelen. Volgens voormalig Fortness hedge-fonds manager Michael Novogratz kan het nog wel eens veel hoger worden. In gesprek met CNBC geeft Novogratz aan dat de bitcoin tegen het einde van 2018 wel eens 40.000 dollar waard kan zijn. De tweede cryptomunt, ethereum, kan ook wel eens drie keer zoveel waard zijn.

Toch is er ook kritiek op de bitcoin. De munt wordt gebruikt als betaalmiddel op het dark web, waar handel plaatsvindt in wapens, drugs en hackingtools. De CEO van JPMorgan noemde de valuta al fraude en gevaarlijk, wat zal leiden tot een mislukking. Onder meer China en Rusland verbanden websites die handelen in de valuta. Bij Rusland resulteerde dit zelfs in een eigen cryptovaluta, als alternatief voor de bitcoin.