2min

Tags in dit artikel

, ,

Kunstmatige intelligentie zal zeer waarschijnlijk een grote rol gaan spelen als het aankomt op de diagnose en mogelijk ook behandeling van ziektes. Een van de vele ziektes die opgespoord kan worden met behulp van computers is Alzheimer. Maar om dat onderzoek een beetje snel te kunnen uitvoeren, zijn er ook goede servers nodig. Die van HPE blijken zeer handig te zijn bij onderzoek.

Onderzoekers in Duitsland hebben de afgelopen tijd gebruik gemaakt van de high performance servers van HPE bij het onderzoek naar verschillende hersenziektes. Dat meldt de site ITPro op basis van bericht van de wetenschappers.

Heel veel data

Joachim Schultze, een onderzoeker bij het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes (DZNE) van de Universiteit van Bonn, moest een gigantische dataset verzamelen en verwerken. DZNE heeft negen onderzoekscentra in Duitsland, waar elke medewerker een eigen apparaat heeft om data mee te verzamelen.

Alleen dat al zorgt voor een grote dataset, maar DZNE beschikt ook over oudere studies waarvan de gegevens ook gebruikt kunnen worden. “We hebben een grote hoeveelheid data van veel studies – 30.000 mensen over 30 jaar en we willen de data gebruiken en daarnaar terug kunnen keren,” aldus Schultze.

Snellere verwerking

De onderzoekers wisten voor het onderzoek de hand te leggen op twee apparaten van HPE: de Superdome X en de Memory Fabric Testbed. De resultaten die daarmee geboekt werden, waren volgens Schultze “enorm opwindend.” Datasets werden direct sneller verwerkt: van 22 minuten, viel de verwerkingstijd terug naar 13 seconden.

De nieuwe technologie gebruikt ook zestig procent minder energie dan de vorige generatie computers die DZNE in gebruik had. Schultze wil in de toekomst ook gebruik gaan maken van de HPE Superdome Flex, een nieuwe computer van HPE. In de toekomst denkt hij de machines ook te kunnen inzetten voor bijvoorbeeld centra die onderzoek doen naar het menselijk DNA.