OPTA verwacht spywaremakers te gaan beboeten

Apps & Software

Telecomwaakhond OPTA heeft in haar meest recente jaarverslag, dat afgelopen woensdag uitkwam, de verwachting uitgesproken dat het in 2007 boetes zal gaan opleggen aan Nederlandse verspreiders van spyware.

Uit onderzoek van pc beveiliger webroot komt naar voren dat Nederland de op twee na grootste bron van spyware is. De Verenigde Staten en Polen gaan Nederland voor op de lijst. Veelal komt spyware op een pc door bezoeken aan bepaalde websites of door zogenaamde gratis software te installeren.

Webroot denkt dat door het hoge aantal breedbandaansluitingen in Nederland, de verspreiding dan ook erg hoog ligt. OPTA zelf is nog volop bezig met het onderzoek, maar verwacht dit jaar nog boetes uit te delen.

OPTA maakte daarnaast bekend dat het een flinke boete heeft opgelegd aan een directeur van een Nederlands bedrijf. De directeur van het bedrijf ID2001 krijgt de boete van 55.000 omdat hij ondanks waarschuwingen van de OPTA op grote schaal ongewenste reclame mails verstuurde. De man heeft de twijfelachtige eer om de op één na hoogste boete te krijgen die OPTA ooit aan een privépersoon heeft opgelegd.

OPTA kreeg veel klachten over de man binnen op de website Spamklacht.nl, voornamelijk wegens zijn handelswijze. Hij maakte namelijk gebruik van valse afzendadressen, maakte gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken bij het versturen van de mails en uitschrijvingsverzoeken werden door hem genegeerd.

Mogelijk worden er ook nog strafrechterlijk stappen tegen de man ondernomen, het gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken is immers verboden. Dat toont Volgens OPTA-directeur Chris Fonteijn de noodzaak van goede beveiliging van netwerken aan. OPTA is in Nederland sinds enkele jaren belast met de handhaving van het spamverbod en dat doet het met succes, want recentelijk complimenteerde de Europese Commissie Nederland nog vanwege de goede bestrijding van spam.