MijnAlbum.nl, een Nederlandse online fotodienst, maakte vandaag bekend dat er in totaal 100 miljoen foto’s op de website zijn geplaatst. Een heuse mijlpaal voor het bedrijfje dat vijf jaar geleden door vier Friese studenten werd opgericht.

Met 100 miljoen foto’s op het internet en 1,3 miljoen leden is MijnAlbum.nl de grootste gratis online fotodienst die we in Nederland kennen. MijnAlbum heeft als doelstelling om gratis een veilige en laagdrempelige fotodienst te bieden aan een brede groep gebruikers.

Gebruikers kunnen in een afgesloten ruimte foto’s opslaan en delen met familie en vrienden. Ook kunnen zij reacties bij de foto’s plaatsen, foto’s laten afdrukken en bijvoorbeeld fotoalbums ervan laten maken. Voor mensen die wél hun privé-leven op straat willen gooien, is er sinds kort de mogelijkheid om net als bij Hyves via MijnAlbum.nl foto’s openbaar te maken.

MijnAlbum koppelde een ludieke actie aan de 100 miljoenste foto: wie de 100 miljoenste foto upload krijgt datgene wat op de foto afgebeeld staat. Freddie Bakker uit het Groningse Muntendam was de gelukkige, hij fotografeerde een kinderkamer en wint daarmee een jaar lang luiers en een buggy voor de baby op komst.

De website groeide in vijf jaar tijd uit van een klein bedrijfje met vier oprichters tot een heuse miljoenenbusiness met 28 werknemers. Werd de website aanvankelijk gehost bij een kleine internetprovider, tegenwoordig zijn er 72 servers nodig om de website in de lucht te houden. Deze zijn allen gehost bij LeaseWeb, de grootste Internet Service Provider van Nederland.

"Veel mensen hebben er geen idee van wat erbij komt kijken om een succesvolle site met veel internetverkeer en veel foto-opslagcapaciteit te managen," zegt Jappie Hoekstra, technisch directeur en mede-oprichter. "De website moet écht snel zijn, want anders haken gebruikers af."

Het succes smaakte de oprichters naar meer, naast de Nederlandse tak van MijnAlbum lanceerden de oprichters het afgelopen half jaar nog eens 8 versies voor verschillende landen. MijnAlbum is behalve in Nederland en België nu ook aanwezig in Frankrijk, China, Japan, Spanje, Portugal, Duitsland, Rusland en Italië. Ook is onder de naam Myalbum.com een wereldwijde site gelanceerd.