Dat USB 3.0 in aantocht was, dat wisten we al lang. Maar nu zijn ook de o zo belangrijke USB 3.0-controllers beschikbaar. Die kunnen in principe iedere computer geschikt maken voor USB 3.0.

USB-specialist Brando heeft een insteekkaart voor laptops uitgebracht. De expresscard biedt twee USB 3.0-poorten, die uiteraard backwards compatible zijn met de tragere USB 1.1- en 2.0-standaarden. De insteekkaart wordt in een /34-expresscard-slot gestoken en levert daarmee een maximale doorvoersnelheid van 2,5 Gbps – wat nog wel ruim minder is dan de topsnelheid van 5 Gbps die een enkele USB 3.0-poort moet kunnen halen. Maar altijd nog een heel stuk sneller dan de 0.48Gbps wat een USB 2.0-poort haalt.

Brando levert bij zijn ExpressCard USB 3.0 2-Ports Hub een voedingskabel, die extra stroom van een reguliere USB 2.0-poort betrekt. Een USB 3.0-poort moet maximaal 900 mA kunnen leveren. De insteekkaart kost omgerekend 26 euro en Brando verstuurt zijn producten tijdelijk kosteloos wereldwijd.

Maar ook ASUS heeft haar USB 3.0 controller met typenummer U3S6.
Deze is inmiddels al bij meerdere webshops te verkrijgen, maar helaas heeft nog niemand de controller op voorraad. De controller van Asus werkt via een PCI-E x4-slot. Veel moederborden hebben deze connector niet, en hebben alleen PCI-E x1 bijvoorbeeld. Maar niet getreurt, deze kaart past ook in een PCI-E x16-slot.
Verder beschikt de kaart over 2x SATA 3.0. en twee keer USB 3.0
De controller gebruikt dezelfde PCI-E bridge-chip die ookop de P55A-borden wordt gebruikt. De controller moet rond de 30 euro gaan kosten.

Uiteraard blijft NEC Japan niet achter, want het is NEC dat de chip fabriceert op de ASUS-controller. Zoals aan de foto te zien, NEC gebruikt de PCI-E x1-poort, die nog eens genoeg bandbreedte levert voor USB 3.0. PCI-E x1 levert 250 MBps aan doorvoersnelheid. Dit komt neer op 2 Gigabit per seconde. Lang niet genoeg dus. Deze controller is alleen een heel stuk goedkoper dan die van ASUS. Deze gaat voor rond de 16 dollar over de toonbank. Op de NEC-controller ontbreekt dan ook SATA 3. Gek genoeg vereist deze controller wel extra voeding via molex.

Ook Freecom heeft al een tijd geleden haar "Hard drive XS 3.0" aangekondigd en daarbij ook een USB 3.0 controller via een Express-kaart zoals bij Brando. Voor de desktop een normale controller via PCI-E x?. De laptopversie gaat 29.95 euro kosten en de desktopversie 25.95 euro. Helaas is er verder nog geen informatie bekend over de controllers. Zelfs geen afbeelding van de controller, alleen van de harddrive in zijn rubberen hoes.