Het Europees Parlement vindt dat illegaal downloaden op internet moet worden aangepakt. De politici vragen daarom om harder in te grijpen op het bestrijden van het uitwisselen van games, muziek en films.

De meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met een rapport over het beschermen van intellectueel eigendom waarin staat dat individuele downloaders hard aangepakt moeten worden. Het parlement wil onder andere het auteursrecht beschermen en namaak producten bestrijden. Vooral de linkse partijen waren fel tegen het voorstel en reageren dan ook ‘zwaar teleurgesteld’.

Emile Boskort – Europarlementariër voor de PvdA – is het niet eens met het rapport en vertelt, ”Individuele internetgebruikers, die iets downloaden voor eigen gebruik en zonder enig commercieel doel, strafbaar stellen is een disproportionele maatregel. Een 15-jarige die een liedje overneemt van het internet kan je niet op dezelfde manier criminaliseren als een professionele vervalser die de markt verstoort met namaakspullen. Het is aan de entertainmentindustrie om het legale online aanbod snel en drastisch te vergroten.”

Of het rapport inderdaad zal zorgen voor het aanpakken van individuele downloaders, is nog even afwachten.