2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Als vakantiegangers hun vrienden en kennissen op de hoogte houden van hun belevenissen op vakantie via social media, dan voelt het thuisfront zich een stuk meer op hun gemak. Als zij enige tijd geen teken van leven ontvangen, maken zij zich sneller ongerust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een paradox, omdat het aantal mensen dat daadwerkelijk zoek raakt juist afneemt dankzij social media.

Dat meldt de gratis nieuwskrant Spits vandaag. We gaan allemaal weleens op vakantie en dankzij social media, Skype en sms weten thuisblijvers precies waar we zijn en wat we doen. Als zij enige tijd niets van hun vrienden of kennissen vernemen, maken zij zich eerder ongerust.

Harde cijfers om deze sentimenten te onderbouwen ontbreken, maar Nederlandse ambassades en consultaten signaleren een trend. "Mensen zijn gewend geraakt om non-stop te weten waar iemand is, zelfs als dat aan de andere kant van de wereld is", zegt Monique van Daalen, Directeur-Generaal Consulaire Zaken. "Maar voordat je iemand als vermist signaleert, moeten er wel meer aanwijzingen zijn dan dat iemand twee dagen niet op Facebook is."

Zo overkwam het een backpackende jongen in Cambodja. Zijn ouders waren zo bezorgd omdat ze enige tijd niets van hem hoorde via social media. Ze onderbraken hun vakantie om hem te gaan zoeken. Een paar dagen later sms’te de jongen: "Ik ben weer in de bewoonde wereld, heb het geweldig gehad in een uithoek van Cambodja, goede tijd gehad. Hoop met jullie ook alles goed?"

Bij (natuur)rampen maakt het thuisfront zich nog eerder ongerust als berichten via Hyves, Twitter of Facebook uitblijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg vorig jaar 72 meldingen van verontruste familieleden en vrienden. Veelal blijkt er niets aan de hand te zijn. Door de (natuur)ramp is communicatie met het thuisfront vaak een stuk moeilijker en blijft een levensteken vaker uit.

Omgekeerd gebeurt het ook dat het ministerie ‘vermissingen’ kan oplossen door contact te zoeken met de vakantieganger door een berichtje te sturen via Facebook. "Dat heeft soms te maken met een generatieverschil en minder bekendheid hoe je met social media en computers omgaat", aldus Van Daalen.

Het ministerie adviseert vakantiegangers niet te beloven iedere dag contact op te nemen via het thuisfront via social media, Skype of sms.

Niet alleen op vakantie maar ook in Nederland maken mensen zich zorgen als zij een tijd niets vernemen van vrienden die ze via social media hebben leren kennen. Een week geleden schakelden een aantal vrouwen een kennis in om eens bij een vriend te gaan kijken die ze via Hyves en Facebook kenden. De man had al enige tijd niets van zich laten horen via deze netwerksites, terwijl hij altijd trouw reageerde. Later bleek dat de man al zeven weken dood achter zijn computer had gezeten.