Waarom Google uit haalde naar Microsoft en Apple

Business

Vandaag deel 2 en eigenlijk ook deel 3 in de nieuwe publieke moddergooi wedstrijd tussen Google en Microsoft. Gisteren schreven we al dat Google boos was op Microsoft en Apple. Microsoft had daar middels hoofd juridische zaken, Brad Smith, via Twitter op gereageerd dat Google was uitgenodigd om de patenten van Novell mee op te kopen. De afgelopen nacht heeft Google daar weer op gereageerd en nu ook Microsoft weer.

Noem het een wedstrijdje ver plassen, boxen of moddergooien het is in elk geval leuk voor ons om mee te kijken bij twee grote IT-reuzen die elkaar in de haren vliegen. Nadat Frank Shaw op Twitter had aangegeven dat Google was uitgenodigd om mee te doen bij het aankopen van de Novell patenten, liet de reactie van Google niet lang op zich wachten.

Zoals we gisteren al hadden voorspeld is het voor Google niet interessant om mee te doen bij een gezamenlijke aankoop van patenten omdat het de patenten dan niet kan gebruiken om de Google-producten te verdedigen tegen andere patentclaims. De meeste claims van grote financiële waarde komen uiteindelijk van partijen als Apple en Microsoft. Als zij ook de rechten hebben op deze patenten kan je ze niet gebruiken ter verdediging. Dit is ook precies wat Google liet weten in de reactie op Microsoft.

Microsoft’s hoofd van communicatie, Frank Shaw, kon het echter niet laten om daar op te reageren (Tweet 1, Tweet 2, Tweet 3 en Tweet 4). Door te stellen dat Google zich min of meer tegenspreekt. Google zegt dat het patentsysteem niet langer wordt gebruikt voor innovatie maar voor juridische procedures tegen andere partijen die de patenten niet hebben. Alleen dat is wat Google nu zelf ook probeert te doen aldus Shaw, want Google wil patenten kopen om te gebruiken in juridische procedures en deze ten gelde te maken tegen partijen die deze niet bezitten.

Apple speelt uiteindelijk ook een grote rol want die partij legt bij de aankoop van de patenten vaak het meeste geld op tafel, maar het bedrijf uit Cupertino heeft besloten hier niet op te reageren.

Maar als we even teruggaan naar het begin, waarom besloot Google het publiek op te zoeken en deze strijd in het openbaar uit te vechten? Het lijkt erop dat Google de mening van het publiek wilt winnen omdat het patentsysteem niet langer zou deugen en Google zich daar mogelijk niet tegen kan verdedigen.

Google heeft zoals eerder aangegeven geprobeerd om de 6000 Nortel-patenten te kopen maar werd uiteindelijk door de Rockstar-groep (Apple, Microsoft, etc) overboden. Google bood 900 miljoen dollar (de geschatte waarde van de patenten), de Rockstar groep bood 4,5 miljard dollar. Gezien Google niet bereid was vijf keer zoveel te betalen was het kansloos in het opkopen van deze patentcollectie.

Google lijkt nu zijn pijlen te hebben gericht op het bedrijf InterDigital, welke ruim 8800 patenten bezit in dezelfde categorieën als de Nortel-patenten. Wat de waarde van deze patenten zijn is nog niet vastgesteld maar volgens Bloomberg, hebben wederom Microsoft en Apple ook interesse om deze patenten op te kopen. Ook Samsung zou inmiddels interesse getoond hebben. In elk geval lijkt het erop dat Google ook de verkoopstrijd om deze patenten zal gaan verliezen. Het aantal grote patentcollecties wereldwijd is niet bijzonder groot, de kans dat Google nog andere patenten gaat vinden om bijvoorbeeld Android te beschermen wordt hierdoor wel erg klein.

Google lijkt daarom voor een andere strategie te kiezen, het heeft inmiddels verschillende klachten ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Wegens onder meer oneerlijke concurrentie en dat de kopers van de Novell-patenten verplicht worden gesteld deze patenten in licentievorm aan te bieden voor een redelijk bedrag.

Daarnaast lijkt Google te proberen de mening van de internetgebruikers te winnen, de vraag is wat dan de volgende stap is? In elk geval wordt er publiekelijk met modder gegooid en kan iedereen mee genieten. Voorlopig lijkt het erop dat Google en alle Android-fabrikanten straks diep in de buidel moeten tasten om alle patentrechtszaken af te kopen.

Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 64-bit

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
4_sterren€ 18.95Bekijken