Apple bestelt minder onderdelen voor iPad

Business

Volgens diverse leveranciers heeft Apple minder onderdelen voor de populaire tablet de iPad besteld voor het vierde en laatste kwartaal van dit jaar. Daarmee wordt de productie van het aantal iPads met ongeveer 25 procent verlaagd. Dit zou kunnen betekenen dat ook voor Apple het succes op de tabletmarkt minder aan het worden is.

De ene producent na de ander kondigt aan dat ze met een eigen tablet komen. Om vervolgens enkele maanden later de productie terug te schroeven, de tablet uit de handel te halen of aan te geven dat het succes minder is dan verwacht. Volgens geruchten zal Amazon aanstaande vrijdag haar eerste 7 inch tablet presenteren op een persconferentie. Ook Motorola komt op afzienbare termijn met maar liefst twee nieuwe tablets op de markt: de 10.1 inch Xoom 2 en 8,2 inch Xoom 2 Media. Hoewel de iPad alle verkooprecords breekt heeft Apple besloten om 25 procent minder onderdelen voor deze tablet in te kopen bij leveranciers.

Dat is te lezen in een rapport van zakenbank JP Morgen waarover Bloomberg beschikt. Volgens de bank is dit de eerste keer in de geschiedenis dat Apple minder tabletonderdelen bestelt, voorheen gingen de aantallen alleen maar omhoog. Welke leveranciers getroffen worden door dit besluit willen de onderzoekers van het rapport niet zeggen.

Zal het dan toch bergafwaarts gaan met de verkoopcijfers van de iPad? Werkt Apple misschien aan een opvolger van de iPad 2 waar we nog niets van afweten? Of houdt het elektronicaconcern rekening met de slechte economische situatie in Europa? Mark Moskowitz, analist bij JP Morgen, verwacht nog steeds dat Apple tussen de 10,9 en 12 miljoen tablets zal verkopen in het vierde kwartaal van dit jaar.

Apple wilde niet reageren op de berichtgeving. Ook Hon Hai, een grote leverancier van tabletonderdelen aan Apple, wilde niet reageren op het nieuws. De koers van het aandeel Apple reageerde wel, deze zakte gisteren met 2 procent op de Nasdaq.

Apple iPhone 6 Plus 16GB 4G Zilver

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
5_sterren€ 412.00Bekijken
5_sterren€ 439.00Bekijken