Na Steve Jobs is er opnieuw een grootheid in de techwereld overleden. Robert Galvin, de voormalige topman bij telecombedrijf Motorola, is in de nacht van 11 op 12 oktober overleden. Hij is 89 jaar oud geworden.

Robert Galvin begon in 1940 zijn carrière bij Motorola. In 1956 werd hij benoemd tot president en drie jaar later nam hij de rol van zijn vader als CEO op zich. Zijn vader was de oprichter van Motorola, wat destijds Galvin Manufacturing Corporation heette. Vervolgens was hij 29 jaar lang de hoogste baas van het telecombedrijf. Zelfs nadat hij was gestopt als CEO bleef hij nog enkele jaren de voorzitter van de raad van bestuur.

Robert Galvin is de man die Motorola groot maakte tot het bedrijf dat het tegenwoordig is. Onder zijn leiding nam de omzet toe van ruim 200 miljoen dollar in 1958 tot meer dan 11 miljard dollar vandaag de dag. Hij was degene die in 1971 het eerste prototype van de mobiele telefoon presenteerde. Begin jaren tachtig was hij de eerste man die een commercieel telefoongesprek voerde met het mobiele apparaat. In 1989 introduceerde hij de MicroTAC, de eerste mobiele telefoon die voor het grote publiek beschikbaar kwam. In de daarop volgende jaren zette Galvin zich in voor de verdere ontwikkeling van de mobiele telefoon.

Galvin is in de nacht van 11 op 12 oktober op een natuurlijke wijze gestorven in Chicago. Hij was 89 jaar oud.