2min

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de Nederlandse opsporingsdiensten inderdaad gebruik maken van spyware om verdachten af te luisteren, af te tappen en te bespioneren. Volgens Justitie is dit volgens de wet toegestaan en streng gereguleerd.

Uiteraard gebruiken de opsporingsdiensten deze middelen alleen bij verdachten van zware delicten. De spyware die de instanties gebruiken zouden verschillende mogelijkheden hebben, zo is de spyware voorzien van een keylogger, waarmee alle toetsaanslagen worden geregistreerd, kunnen er screenshots worden gemaakt en kan de microfoon op afstand worden ingeschakeld zodat de verdachte kan worden afgeluisterd. Het op afstand inschakelen van webcams gebeurt niet, aldus Wim de Bruin, woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie tegenover Webwereld.

Vorige week werd bekend dat Duitse opsporingsinstanties ook gebruikmaken van spyware, maar dat deze software van dermate slechte kwaliteit is dat die ook gemakkelijk door derden kan worden misbruikt. Of de Nederlandse opsporingsdiensten dezelfde versie gebruiken, wilde het OM niet kwijt. Ook weigert het OM te vertellen hoe vaak spyware wordt ingezet om verdachten in de gaten te houden.

Het Duitse bedrijf DigiTask is de maker van de spyware. Het bedrijf geeft aan dat ook Nederland een van hun klanten is, net als Zwitserland en Oostenrijk. Het bedrijf geeft aan dat het ook niet zomaar aan iedereen deze software levert. Zo hoeven de zogenaamde ‘schurkenstaten’ niet te bellen.

De versie die vorige week in openbaarheid kwam doordat een hackersclub de code van DigiTask had gereverse-engineered is inderdaad afkomstig van DigiTask. Het gaat om een oude versie van de spyware, die in november 2009 aan de deelstaat Beieren is verkocht. Inmiddels zou de software er al weer heel anders uitzien doordat er continu aan wordt gesleuteld. Ook zou elke klant van DigiTask een andere versie hebben. Of dit te maken heeft met wel of geen updates of met specifieke eisen, is niet duidelijk.

In Nederland wordt de spyware vooral gebruikt door de KLPD en dan specifiek door de afdeling Team High Tech Crime. Het is overigens een middel dat niet zomaar wordt ingezet, aldus het OM. Dit gebeurt altijd in overleg met de officier van Jusitie. Het gebruik van spyware door de overheid is volgens het OM ook volkomen legaal. Dit valt volgens het OM onder de wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden.