2min

Tags in dit artikel

,

Mark Zuckerberg richtte in 2004 Facebook op om mensen met elkaar in contact te brengen en informatie met elkaar te delen. Dit zou genot en plezier met zich moeten meebrengen, maar uit onderzoek blijkt nu het tegendeel. Dankzij Facebook voelen gebruikers zich ellendiger dan mensen zonder Facebookprofiel.

Facebook is voor de meeste mensen haast niet weg te denken uit ons leven. Zo kent Nederland zo’n 3,5 miljoen gebruikers die gemiddeld 54,3 minuten per maand op het sociale netwerk doorbrengen.

Je zou verwachten dat een dergelijk sociaal medium wat meer lol en plezier met zich zou meebrengen, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat we ons ellendig of zelfs depressief voelen door het gebruik van Facebook. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat mensen zich met andere gebruikers vergelijken. Hierdoor hebben ze snel in de gaten als een ander succesvoller is dan hijzelf, bijvoorbeeld omdat die persoon een leukere baan of een bruisend leventje heeft. Het gevolg is dat men zich door het geluk van andere gebruikers ellendiger voelt.

Een tweede reden is dat Facebook mensen uitnodigt om meerdere keren per dag het netwerk te bezoeken. Hierdoor worden mensen afgeleid van het hier en nu en zullen ze slechter presteren op de werkvloer. Daardoor voelen mensen zich ongelukkiger in het dagelijkse leven.

Een derde reden is dat Facebook eraan bijdraagt dat onze contacten steeds oppervlakkiger en vlugger verlopen: we chatten meer in plaats van dat we ergens afspreken. Ook nieuwe features zoals videochat dragen daaraan bij. Communicatie verloopt weliswaar efficiënter, maar de keerzijde is dat contacten vele malen onpersoonlijker en oppervlakkiger worden.

Uit eerder gehouden onderzoeken bleek dat social media slecht voor onze gezondheid en school zijn. Jongeren die voortdurend inloggen op Facebook zijn volgens de onderzoeker narcistischer dan jongeren die niet inloggen op de website, aldus de onderzoeker. Hoe vaker jongeren inloggen op Facebook, des te groter de kans dat ze een asociale persoonlijkheid creëren, paranoïde gedrag vertonen en overmatig veel alcohol consumeren. Tevens kunnen jongeren zich minder goed concentreren op hun schoolwerkzaamheden naarmate ze actiever zijn op sociale netwerken.