‘Tabletverkoop daalt het eerste kwartaal’

Business

Na het geweldige verkoopsucces tijdens de feestdagen, zullen fabrikanten het eerste kwartaal van dit jaar minder tablets verkopen. Over de gehele linie zullen de verkoopcijfers van tablets dit jaar wel opnieuw hoger uitvallen.

Dat hebben de onderzoekers van DigiTimes Research berekend. Zij schatten dat tabletfabrikanten in het eerste kwartaal 14,97 miljoen tablets zullen verschepen. Dat is omgerekend een daling van 30,6 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Tegelijkertijd kan dit verkoopcijfer als een groot succes bestempeld worden, omdat het een stijging van 77,6 procent ten opzichte van vorig jaar symboliseert.

Het leeuwendeel van de tablets die verscheept zullen worden zijn iPads: volgens de onderzoekers zal Apple 11 miljoen exemplaren van de iPad 2 en iPad 3 verkopen. Dat is een opmerkelijke bevinding aangezien de iPad 3 nog helemaal niet geïntroduceerd is. De geruchten gaan dat Apple op 7 maart haar nieuwste tablet zal introduceren. DigiTimes Research rekent erop dat deze geruchten waar zijn en Apple dus flink wat iPad 3 tablets zal verkopen dit kwartaal.

Foxconn en Quanta zijn volgens de onderzoekers de grootste tabletfabrikanten: zij nemen gezamenlijk 90,25 procent van alle verkochte tablets in het eerste kwartaal voor hun rekening.

JP Morgan verwacht dat de tabletverkoop dit jaar een grote sprong voorwaarts zal maken. De zakenbank verwacht dat er welgeteld 99,3 miljoen tablets verkocht zullen worden, omgerekend een stijging van 55,2 procent. Onderzoekers van NPD DisplaySearch suggereren dat de tabletverkoop zal vervijfvoudigen de komende vijf jaren.